Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Samfunnsmessige konsekvenser av tobakks- og rusmiddelbruk

Hei!

Hvilke konsekvenser har bruk av tobakk og rusmidler for samfunnet?

Hilsen gutt på 15.

 

 

Svar fra ungrus.no 07.04.2014

Kjære gutt på 15!


Du stiller et kjempestort spørsmål som det er skrevet tykke bøker og mange vitenskapelige artikler om, så her blir det bare noen hovedpunkter jeg kan komme inn på.
Ordet "samfunn" kan ha mange betydninger. Vi har et begrep som heter "verdenssamfunnet" som omfatter hele jorden og alle menneskene som bor på den. 
Verdens Helseorganisasjon har regnet ut at alkohol og tobakk til sammen er de viktigste dødårsakene på verdensbasis. Men det veksler mye fra land til land.
Derfor konsentrerer jeg meg om det norske samfunnet i svaret nedenfor.

Når du spør om hvilke konsekvenser bruk av tobakk og rusmidler har for samfunnet, lurer jeg på om det er penger vi snakker om, eller lidelse og sykdom hos mennesker? Begge deler må være med dersom vi skal vurdere dette.
Når det gjelder penger, er det alkohol og tobakk som dominerer.
De illegale rusmidlene er ille for de som bruker dem og for deres familie og venner, men samfunnsøkonomisk har de mindre betydning.
Staten tar inn store avgifter på tobakk og alkohol, men det er regnet ut at skadevirkningene av disse stoffene koster mye mer enn det som kommer inn i avgifter.
Akkurat tallene kan jeg ikke gi deg her, det kan du jo forsøke å utforske litt på egen hånd.
Utgiftene til helsevesenet er den største utgiften. Brukere av alkohol og tobakk har større sykefravær enn andre, og dette koster mye både for NAV og for den enkelte arbeidsgiver.

Alkohol og tobakk har store negative virkninger på helsa, ikke bare kroppslige sykdommer som kreft, hjertesykdommer og skrumplever, men det er også vist at folk som bruker mye tobakk og/eller alkohol har dårligere psykisk helse enn resten av befolkningen. Spesielt angst, depresjon og søvnvansker er svært vanlig, mest hos storforbrukere av alkohol, men faktisk også hos en god del røykere. Det er regnet ut at kanskje så mange som en av fem innleggelser på sykehus har med alkoholbruk å gjøre, så det er store tall vi snakker om!

Men viktig er også den lidelsen som mange mennesker blir påført ved at noen i deres familie eller nære vennekrets overforbruker rusmidler.
Passiv røyking er et velkjent begrep. Røykeloven kom for å beskytte folk mot passiv røyking, fordi også ikke-røykere som blir utsatt for tobakksrøyk, kan få kreft og hjertesykdom.
Nå snakker vi også om passiv drikking, fordi det er regnet ut at kanskje så mange som ti til femten personer rundt en alkoholmisbruker lider under rusmisbruket til den ene.
Det er velkjent at familiemedlemmer til rusmiddelavhengige har flere psykiske plager enn andre. Så rusbruk, ikke bare misbruk, kan gå på helsa løs både for den det gjelder og nære venner og familiemedlemmer.

Noe av det som bekymrer mest, er hvordan rusmisbruk påvirker livet og helsa til barn og unge, til og med fra før de er født. Disse barna har ikke valgt selv å bli utsatt for "passiv rusing" ved at foreldrene ruser seg. Det er mange barn i Norge som får en dårlig start i livet og store problemer senere i livet på grunn av foreldrenes rusbruk.

Dette var et veldig overflatisk og kort svar på et veldig stort spørsmål. Du må nok lete videre hvis du ønsker mer detaljert kunnskap om konsekvensene bruk av tobakk og rusmidler har for samfunnet!

 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Spesialist i samfunnsmedisin

 

 

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut