Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Pappa drikker

Hei!

Pappa drikker, han drikker ikke så altfor ofte, men et par helger innimellom og litt mere når det er ferie og vi er på reiser og sånn.

Men problemet er at han blir veldig sinna når han drikker. Han sier masse slemme ting som gjør at jeg blir veldig lei meg.
Det er ofte at det bare er til meg han sier de stygge tingene, og ikke til mine søsken.
Jeg sliter med en del psykiske sykdommer, så kan hende jeg tar det for mye til meg, men pappa vet jeg ikke liker når han drikker, men allikevel tar han ikke hensyn.
Han sier det ikke er han sitt problem, og om jeg ikke liker det så må jeg bare gå og være et annet sted. Samtidig klager han på at jeg aldri er med familien om kveldene.
Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre..

Hilsen jente på 16.

Svar fra ungrus.no 14.08.2014

Hei!

Å få overhøvling eller kjeft fra en far som drikker, er ikke lett å takle. Jeg skjønner godt at du blir lei deg!
Det virker som han bare gjør dette i påvirket tilstand, og da er det i grunnen ingen vits å diskutere seriøst det han sier. Det heter at sannheten kommer fra fulle folk, men det er ikke riktig.

Hvis din far ønsker å ta deg på alvor, sørger han for å drøfte ting når han er edru.

Det høres ut som det er viktig at du beskytter deg mot din fars slemme ord.

Det kan du gjøre på ulike måter. Går ut fra at du har prøvd litt ulike strategier, men du sitter kanskje likevel igjen med en opplevelse av å ikke helt lykkes?
Noen klarer å si at de ikke vil høre anklager eller kjefting når en foresatt er påvirket av alkohol og deretter går på rommet eller til en god venn.
Noen prøver så å ta opp ”ballen” på et senere tidspunkt når rusen er borte og gir da uttrykk for sin frustrasjon over disse opplevelsene.
Andre ”smeller” med ord tilbake og så bare går fra stedet  for å slippe å bære på de vonde opplevelsene. Det behøver ikke føre til noe fruktbart, men samtidig kan det gi en opplevelse av å få det ut av kroppen  og ”plassert” det der hvor det hører hjemme.

Uansett er det viktig at du prøver å beskytte deg overfor det ubehaget som din far utsetter deg for.

Det kan høres ut som din far har behov for hjelp av andre i sin farsrolle og bruk av rus. Er det en annen voksen rundt dere som kan ta en alvorsprat med ham om dette?

Det viktigste er at du har en samtalepartner omkring dine opplevelser og hva du kan gjøre for å ikke bli så påvirket av hans verbale utfall.
Snakker du med noen om dine psykiske vansker? En annen voksen, en psykolog, helsesøster, lærer eller en annen du stoler på?
Da kan det være naturlig å snakke med vedkommende om dette også, for det kan være den støtten du trenger for at du ikke skal bli helt nedbrutt av disse situasjonene.

Ta gjerne kontakt igjen om du har flere tanker du vil drøfte.


Med hilsen

Tor Jan Idsøe

Familieterapeut

SSHF, avdeling for rus og avhengighet

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut