Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Tiltak mot alkohol

Hei!

Hva er tiltak mot alkohol?

Hilsen jente, 12

Svar fra ungrus.no 12.12.2014

Hei!

Når du spør om hva som er tiltak mot alkohol, går jeg ut i fra at du mener hvilke tiltak vi har for å begrense bruken av alkohol både blant unge og voksne.

Det viktigste tiltaket for å begrense bruken av alkohol blant ungdom er aldersgrensene for kjøp av alkohol. I prinsippet er det slik at ingen unge under 18 år skal kunne kjøpe eller bli skjenket alkohol. Dersom noen gir, selger eller skjenker alkohol til noen under 18 år vil de kunne bli straffet for dette. For brennevin er det en egen aldersgrense på 20 år.

Et annet tiltak er undervisning og informasjon til ungdom i skolen. Der blir det gitt informasjon om de problemer ulike rusmidler kan gi og hvorfor vi har en aldersgrense for alkohol og forbud mot bruk av de fleste andre rusmidler.

For å begrense bruk av alkohol blant voksne prøver samfunnet å begrense tilgangen til alkohol. Dette gjøres ved å begrense salgstidene og skjenketidene for alkohol. En skal ikke kunne kjøpe alkohol hele døgnet. En annen måte å begrense tilgangen på, er å legge avgifter på varer med alkohol. Da blir prisen høyere enn den ellers ville ha vært og de fleste vil da kjøpe mindre alkohol.

En begrenser også bruken ved å si at det ikke er lov å kjøre bil eller båt når en har drukket alkohol.

Myndighetene har ofte også holdningskampanjer hvor de gjennom annonser, plakater og TV-reklame prøver å fortelle de voksne om når det er lurt å ikke bruke alkohol. Det viktigste budskapet nå er at det ikke er bra å drikke alkohol når du er sammen med barn. Det har også vært kampanjer som sier at kvinner ikke må drikke alkohol når de er gravide.

Jeg håper dette ga svar på det du lurte på.

Vennlig hilsen

Benny Klokkervold
Rådgiver
Informasjons- og forebyggingsteamet

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut