Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hva er farlig med narkotika?

Hei, jeg er en gutt på 13 år som lurer på hva som er farlig med narkotika?

Svar fra ungrus.no 17.04.2015

Hei!

Det er et godt spørsmål du stiller, for ofte tar vi det for gitt at alle er enige i at narkotika er farlig, uten at vi kanskje tenker over hvorfor.
Når jeg skal svare på hva som er farlig, tenker jeg her på de alvorlige konsekvensene narkotikabruk kan gi.

Farer ved akutt rus:
Når vi er ruset, påvirkes måten vi tenker og reflekterer på. Da er det ikke så lett å vurdere situasjoner som oppstår på en god måte. Vi blir lettere utsatt for uhell og ulykker, og sjansen for å kommer opp i krangler og voldssituasjoner øker i ruset tilstand. Beveger vi oss ut i trafikken, enten på moped, motorsykkel eller i bil eller båt, er det også stor sjanse for at det kan skje alvorlige ulykker.

Fare for psykisk og fysisk helse:
Jevnlig bruk av narkotika over tid, påvirker både den fysiske og psykiske helsen. Det er påvist at hasjrøyking kan føre til psykoser. Mange sliter med angst og depresjon som følge av rusbruk. I tillegg kan høyt forbruk av rusmidler over tid føre til mange sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer, infeksjoner og sykdommer på de indre organer. 

Fare for avhengighet:
Langvarig bruk av rusmidler, kan også føre til avhengighet. Det gjør det vanskelig å slutte selv om vi ser at rusingen ødelegger stadig mer i livet vårt. Hvis vi er kommet så langt, trenger de fleste hjelp for å klare å slutte med rus.

Økonomiske konsekvenser:
En som er avhengig av å få i seg rusmidler hver dag for å slippe abstinenser og å føle seg frisk, trenger mye penger for å kunne kjøpe det som trengs. Dette går ofte kraftig ut over økonomien, og mange må bruke mye av dagen på å skaffe seg nok penger til rus. Det er ikke uvanlig i rusmiljøene å måtte skaffe seg penger på ulovlig vis, enten ved salg av rusmidler, stjeling eller andre metoder. Det er også mange som selger sex for å få råd til å kjøpe seg rusmidler.

Fare for overdose:
Dersom man bruker opioider, som for eksempel heroin, morfin eller Metadon, er det lett å få i seg for mye. Mange for tidlige dødsfall i Norge skyldes overdose av rusmidler.

Konsekvenser for de nærmeste:
Alle de tingene jeg har nevnt nå rammer ikke bare den som ruser seg. Å leve nær en som sliter med rusproblemer går ut over livskvaliteten til dem som står nær denne personen også. Hvis du hele dagen går rundt og engster deg for den som ruser seg, kan det være vanskelig å konsentrere deg om ditt eget liv.

Heldigvis er det hjelp å få, både for rusavhengige og pårørende! Men det beste er jo å se farene i forkant og ikke begi seg ut på det sjansespillet det er å prøve ut narkotika.

Håper du har fått noen svar på hva som er farlig med narkotika, og er det mer du lurer på, er det bare å skrive inn på nytt.

 

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut