Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Alkohol og likestilling

Hei!

Har alkohol noe med likestilling i det hele tatt?

Gutt, 14.

Svar fra ungrus.no 29.04.2015

Hei!

Det er et interessant spørsmål du stiller.

Jeg kan ikke svare ja eller nei på det, men det jeg kan si er at samtidig med at kvinner har fått flere rettigheter og er blitt mer likestilt med menn, har alkoholkonsumet blant kvinner økt betraktelig.

Forsker ved NOVA, Tormod Øia, skriver dette på hjemmesiden til Høgskolen i Oslo og Akershus i artikkelen Nordiske ungdommers holdninger til likestilling
"Verken for gutter eller jenter er det tydelige sammenhenger mellom å delta i ulike organiserte fritidsaktiviteter og synet på likestilling. Men jenter som er mer enn gjennomsnittlig for likestilling, går i større grad enn andre ut på byen - på diskoteker og klubber. De drikker oftere alkohol, og de blir i tillegg også oftere fulle. Her er det mangel på symmetri. Gutter som ofte går på klubber og diskotek, og som ofte drikker seg fulle, er i mindre grad for likestilling." Her kan du få tilgang til NOVA Rapport 25/11.

Dette gir ikke et svar på om alkohol har noe med likestilling å gjøre, men kanskje har det noe med at jenter som er for likestilling ønsker samme frihet og samme muligheter som gutter, også til å drikke så mye og ofte de vil?

I et folkehelseperspektiv er dette uheldig. Kvinner tåler mindre alkohol enn menn, og det er fortsatt de som oftest bruker mest tid sammen med barna. Når alkoholforbruket øker i en gruppe, vil også antallet som får et problematisk forhold til alkohol øke. Dette vil kunne få negative konsekvenser for mange kvinners helse og for barn og familie som blir berørt av det.

Håper dette kan bidra til en videre diskusjon om temaet!

 

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut