Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Hvordan slutte å røyke?

Hei!

Hvordan kan man slutte å røyke?

 

Svar fra ungrus.no 18.05.2015

Hei!

Jeg er litt usikker på om spørsmålet gjelder deg selv eller om du spør generelt, men jeg skal prøve å gi deg noen tips og råd.

Et gjentagende spørsmål blant de fleste som røyker er: Hvordan skal jeg klare å slutte?
Svaret er rimelig enkelt; ikke tenn en ny sigarett. Dette er en selvfølgelighet, og ikke særlig motiverende for en som strever med å slutte.
For å klare å opprettholde avstand til røyk, finnes det tusen veier. Hvilken du velger avhenger av deg og din personlighet. Uavhengig av hvilken metode du bruker, er det visse trekk som går igjen. Selve avvenningsprosessen består av tre deler, og de er som følger:

  1. Bygge motivasjon for røykeslutt

Tenk på hva røyken har kostet deg her i livet, ikke bare økonomisk men også hvilke helsemessige konsekvenser røyk kan bidra til på sikt blant annet; gule tenner, fortere aldring,  dårligere lungefunksjon og kreftrisiko.
Mental forberedelse: Er tobakksrøyken så god som du egentlig tror den er? Smaker det godt? Hvorfor liker jeg dette? Videre kan det være lurt å lage en liste over positive fordeler ved å slutte.

  1. Stumping av røyken

Når du føler deg motivert nok, kan du sette et tidspunkt for når du skal slutte. Unngå sosiale settinger som du forbinder med røyking. Snakk med venner og familie; det er viktig å finne gode støttespillere! Når du kjenner et svakt øyeblikk, kan det være lurt å se på listen over positive fordeler ved å slutte.

  1. Permanent avhold fra røyk

Å slutte er noe du gjør for resten av livet. Du vil til tider føle røyksug og lyst, men da skal du være glad for at du har sluttet og føle deg stolt. Husk også at suget etter sigaretter avtar med tiden. Desto lenger tid du klarer deg uten, desto sjeldnere vil du kjenne suget.

Det finnes også mye hjelp å få via internett, facebook og via apper. Det finnes også et eget røykesluttprogram for ungdom.
Helsenorge.no har en slutte-å-røyke-app, som kan være til nytte.

Håper dette var til litt hjelp!

 

Med vennlig hilsen

Madelene Skårdal

Ungdomstjenesten

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut