Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hvordan bli en hjelper for folk med rusproblemer?

Hei!

Jeg vil hjelpe folk med rusproblemer. Jeg har den riktige erfaring for det. Hvordan kan jeg gjør det?

 

Svar fra ungrus.no 04.11.2015

Hei!

Så flott at du ønsker å bruke egne erfaringer for å hjelpe folk med rusproblemer!
Før du går inn på en slik vei er det viktig at du selv har et stabilisert og avklart forhold til din egen erfaringsbakgrunn.

Du skriver ikke på hvilket nivå du ønsker å hjelpe, om det er som frivillig eller om du ønsker å bruke erfaringen din i et fremtidig yrke.

Hvis du ønsker å engasjere deg i frivillig arbeid, er det mange organisasjoner som arbeider med mennesker med rusproblemer. Kirkens bymisjon arbeider i mange byer, det samme gjør Frelsearmeen og Blå Kors. I tillegg fins det mange andre lokale organisasjoner du kan ta kontakt med.

Hvis du tenker på å jobbe på rusfeltet, er det flere veier å gå.

Det finnes av og til stillinger utlyst som erfaringskonsulent, der din bakgrunn etterspørres. Da er gjerne personlig egnethet en av kvalifikasjonene.

For å få mer å spille på enn bare egenerfaring, kan jeg anbefale å ta en utdannelse som gir en faglig tyngde på det feltet du ønsker å jobbe på. Det kan bidra til både å se egne erfaringer i et nytt perspektiv og få et bredere blikk på både årsaker til, konsekvenser av rusavhengighet og behandling og rehabilitering av mennesker som sliter med dette.
I tillegg lærer man så mye mer, som er aktuelt når man ønsker å hjelpe mennesker som har det vanskelig.
Det finnes mange utdannelser der en også kan bruke egne erfaringer som en viktig ressurs dersom man velger å arbeide med rusproblematikk. Aktuelle utdannelser kan være helsefagarbeider, sosionom, vernepleier, sykepleier eller barnevernspedagog og sikkert flere.

Nå vet jeg ikke om den erfaringen du nevner er eget rusbruk, men jeg kjenner mange som selv har ruset seg og som nå hjelper andre, og de har ofte mye å bidra med.
En utfordring flere har nevnt for meg, er at de har en sårbarhet i forhold til det å sette grenser og til å håndtere stress og konflikter.
Det kan være til hjelp å være åpen om egen bakgrunn, slik at det blir lettere å si i fra dersom det røyner på. Tilgang til veiledning er også viktig for ikke å bli for sliten, for da øker faren for å gå i gamle mønstre.

Jeg håper du får brukt erfaringen og engasjementet ditt til nytte for dem som sliter med rusproblemer!

 

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut