Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Samboer røyker hasj

Hei!

Jeg er en jente på 19 år (20 i juli) som er samboer med en som røyker hasj. Vi har vært sammen i 3 år. Han røykte hasj før jeg møtte han, men jeg visste ikke da hvor mye osv.

Etter hvert har hasjrøykinga hans lagd problemer i forholdet. Aller mest på grunn av alle løgnene rundt dette. Det har gått opp og ned om hvor mye / ofte han røyker. Der har vært lengre perioder uten hasj inne i bildet, og til tider har det vært snakk om perioder med røyking hver dag. Slik som jeg ser det, så føler jeg at han har problemer med å slutte. Han sier han ønsker det, og holder seg unna i 1-2 uker, men så begynner han sakte, men sikkert igjen.

Jeg ønsker selvfølgelig ikke å forlate han, jeg ønsker å kjempe for det vi har sammen. For uten hasjen er der ingen "problemer". Han er en jeg kan se meg selv være sammen med i lang tid fremover og stifte familie sammen med.

Jeg søker råd om hva jeg kanskje kan gjøre, for jeg merker at han ikke blir helt den samme når hasjen er inne i bildet.

Vi har prøvd å snakke om det, og han vet hva jeg føler om dette. Men han liker det ikke, å snakke om det, og sier seg vel kanskje enig med meg for å få avsluttet samtalen om det så fort som mulig.

Han er en helt utrolig gutt, som desverre har problemer med hasj (etter min mening hvertfall)..

Er det noe jeg kan gjøre?

 

Hilsen samboende jente på 19

Svar fra ungrus.no 12.01.2012

Hei samboende jente!

Takk for din henvendelse. Problemstillingen du tar opp er viktig, og den gjelder mange. Hvordan påvirker et rusmisbruk familien rundt? Samboere, ektefeller, barn, foreldre; det er mange som berøres av en rusmisbrukers problemer.

Du sier at din samboer er en helt utrolig gutt, at du ser for deg at dere kan stifte familie sammen. Slik er sikkert din samboer. En flott gutt, men rusen er ikke flott. Du sier at alle løgnene har laget problemer i forholdet  deres og at han ikke er den samme når han røyker hasj. Løgn er vanlig når noen har et rusproblem. Løgnen "baller på seg" og blir omfattende og selvsagt svært destruktivt for et forhold. Når kan du stole på han? Når lyver han? Når snakker han sant? Kan et forhold baseres på løgn? Jeg kan tenke meg at du sikkert har tenkt på dette mange ganger, men det er viktig. Kan du ha det slik?

Du sier at dere har prøvd å snakke om dette og at han vet hva du føler om dette. Du sier han ikke liker å snakke om det, og at han sier seg enig med deg for å få avsluttet samtalen. Dette er en vanlig reaksjon når noen har et problem. Forsvarsmekanismer kobles inn, for eksempel bagatellisering, forskyving av skyld, fornekting ("Det er ikke så ille som du vil ha det til. Du er urimelig"). Men mitt råd til deg er: Ikke la vær å snakke om det. Ved å ikke snakke om det, lar du din samboer "tro" at du tåler dette, at det er ok. Og så, når det smeller, skjønner han ikke: "Du har jo ikke sagt noe...". 

Jeg kunne ønske at dere to kunne ha en samtale med noen som jobber med denne problematikken sammen. Når en nøytral person er til stede under samtalen, kan begge komme med sine synspunkt og man får belyst dette på en annen måte. I tillegg kan slike samtaler brukes til å bevisstgjøre hva cannabis egentlig gjør med den som ruser seg og de nærmeste rundt.

Hvis dere vil, kan dere ta kontakt med meg i Hasjavvenning Kristiansand på telefon 97 12 30 69, og vi kan hjelpe med en eller flere samtaler.

Hvis din samboer ikke vil, bør du ha hjelp. Dette påvirker din livskvalitet. Snakk om det! Også du alene kan ta kontakt med oss i Hasjavvenning Kristiansand for samtale. Andre du kan snakke med om dette er for eksempel Grete i ungrus.no / Sofot på telefon 90 29 45 54 eller din fastlege. Det vi vet er at mange pårørende ikke får hjelp og etterhvert kan utvikle helseproblemer på grunn av en annens rusproblemer.

Derfor er mitt råd så klart til deg: Ta din bekymring på alvor! Søk hjelp!

 

Vennlig hilsen

Anne-Randi Hanssen

Helsesøster og koordinator i Hasjavvenning Kristiansand.

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut