Hei!
Jeg er en mann på 32 år. Jeg har hatt et langt liv med rusproblemer, både hjemme og på personlig plan. Jeg har veldig lyst til å kunne bruke mine erfaringer til å kunne hjelpe andre mennesker i samme situasjon som jeg har vært i, og vite at jeg faktisk kan utgjøre en forskjell, med mye god innsats fra meg selv. Hvilken vei og muligheter har jeg i forhold til ny skole og kurs, da jeg har litt problemer med et fullt skoleår men vil mer enn gjerne utforske forskjellig type kurs så jeg kan få kompetanse til å jobbe på et rehabiliteringssenter.
Mann 32
Svar fra ungrus.no 02.11.2018
Hei!
Så flott at du etter et langt liv med rusproblemer ønsker å bruke erfaringene dine til å hjelpe andre! Det er mange måter å gjøre dette på. Stadig flere kommuner og andre som jobber med rus og psykisk helse søker nå etter mennesker med brukererfaring. Det er nok enklest å få en slik jobb hvis man i tillegg har en grunnutdannelse som sosionom, vernepleier, sykepleier eller lignende, men jeg forstår at dette ikke er aktuelt for deg.
Du har lagt ved e-postadresse, men spørsmål til ungrus skal være anonyme, og vi har ikke anledning til å svare på e-post, så derfor får du svaret på ungrus.no.
Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse har nettstedet erfaringskompetanse.no. Her finner du blant annet en artikkel om behovet for opplæring av erfaringskonsulenter.
Senter for arbeidslivsforberedelse (ALF), har et program for medarbeidere med brukererfaring og holder også kurs for erfaringskonsulenter i Bergen.
A-larm har kurstilbud for dem som ønsker å bli likemenn og brukerrepresentanter.
A-larmskolen består av 3 kurs:
- Bedre hverdag: et lavterskelkurs over fire dager med fokus på empowerment, recovery og endringsprosesser.
- Brukerrepresentantkurs: handler om hvordan man kan bruke erfaringen i brukerutvalg, offentlig planarbeid, det å være brukerrepresentant på tjeneste- og systemnivå, hvordan representere flere enn "seg selv".
- Likemannskurs: handler om hvordan man kan bruke sin egenerfaring til å hjelpe andre i en 1 til 1 relasjon, grensesetting, case - diskusjoner, fokus på samarbeid med offentlige aktører, med mer.
A-larm har også et treningskontaktkurs for rus og psykisk helsefeltet: Dette kurset kvalifiserer en til å kunne søke oppdrag som treningskontakt.
Jeg har i tillegg fått innspill fra A-larm om andre tilbud:
Veiviserprosjektet i Rogaland, Verktøykassa Sagatun, Samarbeidsbasert forskning i psykisk helsearbeid, Bruker spør bruker og Kurs i brukerinvolvering i forsknings- og utviklingsarbeid,
Jeg tror uansett det kan være lurt å ta en telefon og snakke med noen som har erfaringer knyttet til denne type rolle, f.eks. i A-larm.
Jeg håper du finner frem til en god måte å bruke dine egne erfaringer på. Jeg er sikker på at du har masse å bidra med!
Vennlig hilsen
Anne Wivestad
ungrus.no