Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Narkotika og helsa

Hei!

Hva gjør narkotika med helsa?

Gutt 15

Svar fra ungrus.no 24.03.2017

Hei!

De fleste som prøver narkotika gjør det bare noen få ganger. Likevel kan man være uheldig når man er ruset, fordi rusen blant annet fører til at man blir mindre konsentrert, blir dårligere til å koordinere kroppen og den kritiske sansen blir svekket. Det gjør at man lettere kan bli utsatt for uhell, ulykker, vold og seksuelle overgrep. Er man riktig uheldig kan dette føre til langvarige problemer med helsa eller i verste fall at man dør. Dette gjelder selvsagt også når man har drukket alkohol.
Noen stoffer, som cannabis, og LSD, og også amfetamin og kokain kan være med på å utløse psykoser. Man vet ikke på forhånd hvem som blir rammet. Ellers sliter mange som ruser seg også med angst og depresjon.

Hasjrøyking påvirker også lungene negativt. Stimulerende midler som amfetamin og kokain, virker på blodårene, slik at de trekker seg sammen. Det kan føre til at hjertet slår ujevnt, og man kan få hjerteinfarkt, og til og med hjerneslag eller hjerneblødninger.
Ved bruk av opioider, som for eksempel heroin, er faren for å få i seg for mye veldig stor. Overdosedødsfall er ofte knyttet til denne gruppen stoffer.
Når man ruser seg, tar man lite hensyn til mat og søvn, og forsvaret mot bakterier og virus kan bli dårlig. Lungebetennelser og alvorlig blodforgiftning er ikke uvanlig hos rusavhengige. 
Svært mange rusavhengige har veldig dårlige tenner. Bakterier fra slike ødelagte tenner kan gå over i blodbanen og lage betennelser både i hjertet, lungene og i skivene i ryggen. 
Hudsykdommer er også vanlige, særlig hos amfetaminbrukere, fordi de klør i huden. Det kan sette seg betennelse der de har klødd seg. Betennelser i huden etter sprøytebruk er også vanlig. 

Bruk av rusmidler vil alltid kunne innebære en fare for utvikling av avhengighet, som gjør det vanskelig å slutte, selv om man merker de negative konsekvensene. Avhengighet blir også regnet som en sykdom, og mange trenger faglig hjelp for å klare å slutte med å ruse seg.

Med hilsen

Dagfinn Haarr
kommuneoverlege
spesialist i samfunnsmedisin og allmennmedisin

og

Anne Wivestad
ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut