Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Gutter og alkohol

Hei!

Hvilke konsekvenser får gutter når de drikker alkohol?

Gutt 13

Svar fra ungrus.no 26.04.2016

Hei!

Den umiddelbare konsekvensen de fleste får når de drikker alkohol, er at de blir beruset eller fulle, alt etter hvor mye de drikker.
Selv om gutter generelt kan tåle mer enn jenter, er det ikke så stor forskjell på hvordan alkoholen virker. Dessuten viser undersøkelser at menn jevnt over drikker mer enn kvinner.

Alkohol har egentlig en søvndyssende effekt, men hvis man drikker bare litt, er det mer vanlig å føle seg litt glad og oppstemt. Det er gjerne denne virkningen som gjør det fristende å bruke alkohol. 
Noen virkninger som kan oppleves som positive, kan også være negative.
Det kan for eksempel være dette at alkoholrusen kan gjøre at man føler seg mer sosial og mindre selvkritisk. Det kan føles fint dersom man er sjenert eller har dårlig selvtillit. Men det kan også medføre at man for eksempel går lenger når det gjelder sex enn man ellers ville gjort. Dette kan føre til uønsket graviditet og/eller kjønnssykdommer. Det er jo like alvorlig for gutter som for jenter.

Det at man blir mindre kritisk kan også føre til at man gjør ting man ikke ville gjort om man var edru, og som man angrer på etterpå. Mange kommer oftere i krangel eller slåsskamp når de er fulle. Det kan få store konsekvenser for egen eller andres helse. 
Så gjør alkoholrus at man kan bli litt overmodig og ta sjanser som kan føre til uhell og ulykker. Sjansen for at uheldige og alvorlige ting kan oppstå er mye større hvis man er ruset. Hvis man er full blir man også dårligere til å kontollere kroppen enn når man er edru. Kjører man bil, båt eller motorsykkel i beruset tilstand, kan konsekvensene være at man skader eller tar livet av seg selv eller andre mennesker. 
Det er flere gutter enn jenter på på alle ulykkes- og voldsstatistikker.
Du kan lese mer om alkoholrelatert død, sykdom og skade i rapporten Rusmidler i Norge fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).


Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no
 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut