Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Kroppens reaksjon på narkotika

Hei!

Hvordan reagerer kroppen når den blir utsatt for narkotika?

Gutt 13

Svar fra ungrus.no 28.04.2016

Hei!

Det er et litt vanskelig spørsmål du stiller. Det kan bety at du lurer på hvordan rus virker akkurat når den er der. Eller kanskje du lurer på hva som skjer med kroppen over tid dersom man utsetter den for inntak av narkotiske stoffer? For å være på den sikre siden, tar jeg med litt av begge deler. Først vil jeg si at det er viktig å vite at den delen av kroppen som blir mest påvirket av rus, er hjernen vår, så effekten av å ha fått i seg et rusmiddel starter der.

De ulike narkotiske stoffene virker forskjellig. Felles for rusmidlene, er at de får hjernen til å utskille stoffer som gir en rusvirkning som oppleves behagelig. 
Noen kan likevel bli redde når rusvirkningen kommer og opplever det som ubehagelig eller skummelt eller at de mister kontrollen.
Dersom man bruker rus ofte, vil kroppen bli vant til det og man får en toleranseutvikling. Det betyr at man trenger mer av rusmiddelet for å få samme virkning som før.
Fortsetter man å ruse seg ofte, vil man også kunne oppleve ubehagelige abstinenser dersom man slutter å ruse seg.
Over tid kan man også utvikle avhengighet.
Rusmiddelbruk påvirker hele kroppen, og man kan bli mer utsatt for leversykdom, hjertesykdom og kreft. Det er også slik at dersom man ruser seg mye, går det ut over døgnrytme, kosthold, og immunforsvar, noe som igjen fører til at man lettere blir syk og får dårlig helse.

For å se på de ulike rusvirkningene av narkotika, så er de delt i tre hovedgrupper. En type rusmidler har en dempende effekt. Det er blant annet beroligende midler, sovemidler, smertestillende medikamenter, morfin/heroin, GHB og til dels også alkohol og løsemidler og cannabis. Disse virker dempende og sløvende både på hjernen og på kroppen.

Så har du de stoffene som virker stimulerende, som blant annet kokain, amfetamin og metamfetamin og ecstasy. Hjerneaktiviteten og den kroppslige aktiviteten øker ved inntak av disse stoffene. Blodtrykket øker også ved bruk av sentralstimulerende midler, og det øker faren for blant annet hjerteproblemer og hjerneslag.

Til slutt er det stoffer som kalles hallusinogene, fordi de påvirker sanseinntrykkene ved å gjøre dem mer intense, eller de kan gi hallusinasjoner, som er å se, høre eller på andre måter oppleve ting som ikke er virkelige. I denne gruppen finner du LSD og ulike sopparter, men også cannabis og ecstasy virker hallusinogent. I tillegg til den hallusinogene effekten, virker noen av disse stoffene dempende eller stimulerende i tillegg. Det skumle med disse stoffene er at folk kan gå inn i psykoser og få alvorlige psykiske plager når de ruser seg på disse.

For å finne ut mer om hvordan de ulike rusmidlene virker på kroppen, kan du gå inn på nettsidene til Folkehelseinstituttet.

Håper dette ga en lite innblikk i hvordan rusmidler kan virke på kroppen!


Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut