Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Om rivotril

Hei!

Jeg lurte litt på hvor man kan få tak i rivotril? Delvis pga rus og delvis pga angsten. Jeg har snakket med legen min og spurt om å få det på resept, men han vil ikke gi meg det fordi han er redd for at jeg skal ta overdose på medisiner etter jeg har hatt noen innleggelser på psyk pga selvmordstanker.
Har prøvd å søke på nettet etter svar, men er ikke mye svar å finne, utenom å kjøpe det på nettet, noe jeg ikke helt tør...

Jente over 18

Svar fra ungrus.no 26.08.2016

Kjære jente over 18! 

Spørsmålet ditt gir meg mulighet til å skrive litt om Rivotril og andre beroligende tabletter, noe som mange er interessert i. Det er mye uvitenhet om disse medisinene, som vi med et fellesnavn kaller benzodiazepiner.

Fra Valium og Librium kom på markedet i 1960- og 70 årene er det blitt utviklet mange forskjellige benzodiazepiner. Noen er markedsført som sovemedisiner, andre som epilepsimedisiner (det gjelder særlig Rivotril) og noen som beroligende og angstdempende medisiner. Egentlig gjør alle disse medisinene omtrent det samme med hjernen: De virker sløvende, beroligende og søvndyssende, dessuten kan de gi konsentrasjonsvansker og hukommelsestap. Selv om disse medisinene er like i sin virkning, er det en stor forskjell mellom dem. Det er veldig ulik potens, altså hvor kraftig de påvirker hjernen. Rivotril hører med til de aller sterkeste, og det merkes også på bivirkningene. Det er også de sterkeste (Rivotril, Xanor og Flunipam/Rohypnol) som er mest populære å bruke illegalt. 

Dersom man bruker benzodiazepiner en enkelt gang eller i kortere perioder og i lave doser, er de både effektive og lite giftige. De løser ingen problemer, men de kan brukes til å takle en krise eller kortvarige søvnproblemer. De er også veldig mye brukt før operasjoner, fordi pasientene både slapper av og ikke husker så godt i ettertid, og det kan jo være bra når man blir operert. De brukes også til å stoppe kramper av ulike slag, som ved epilepsi og alkoholdelir. Brukt på riktig måte, er dette svært nyttige medisiner. 

Problemet er at en god del mennesker bruker disse medisinene hver dag. Det utvikler seg da en avhengighet. Den består i at angsten kommer tilbake når medisineffekten går ut av blodet. Vi kaller det for abstinensangst. Dermed føler man at man trenger en ny tablett, selv om angsten egentlig kommer av at forrige pille er gått ut av kroppen. Det er umulig å skille den "ekte" angsten fra abstinensangsten. Kroppen og hjernen venner seg fort til medisinene, og det kan være veldig vanskelig å slutte med benzodiazepiner dersom man først har brukt dem hver dag over lengre tid. Dosen behøver ikke være stor for å gi disse plagene. Pasienter sier at det kan være verre å slutte med benzdiazepiner enn å slutte med amfetamin eller heroin. Og abstinensplagene etter benzodiazepiner kan vare i månedsvis.

Så det kan hende at legen gjør deg en stor tjeneste ved å nekte deg Rivotril, som altså er et av de mest potente og farlige benzodiazepinene. Du nevner også ordet "rus" i tillegg til angstplagene, og da tenker jeg at du også bør huske på at rusen i seg selv gir angst hos mange. Spesielt brukere av amfetamin, kokain eller alkohol og enkelte cannabisbrukere opplever angst. Til og med hos nikotinbrukere (snusere og røykere) er det vist at en høyere andel har angstplager når man sammenligner med de som ikke bruker nikotin. 

Det finnes jo mange både effektive og gode behandlingsmetoder mot angstlidelser der man kan få angsten til å bli så lite plagsom at den er til å leve med. Noen opplever jo til og med at angsten helt forsvinner etter god behandling, for eksempel med kognitiv terapi. Dette vil ikke skje dersom man benytter benzodiazepiner for å behandle angsten, den vil ligge der på lur og dukke opp igjen og igjen.

Legen din kan sikkert veilede deg dersom du ønsker å finne ut mer av angstplagene dine. Det kan være lurt først å finne ut hvor mye av angsten din som blir utløst av de rusmidlene du bruker og forsøke å kutte ut det eller de rusmidlene som gir den største angsten.  

 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

lege,

spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin 

 

 

 

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut