Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i familien

Samboer røyker hasj

Hei!

Jeg er i en litt vrien livssituasjon. Jeg er egentlig en veldig oppegående, sosial og smilende jente. Har alltid vært det og vil fortsette å være det!
Når jeg tenker på hvem jeg vil være, ser jeg en sporty, smilende og omsorgsfull person, noe jeg også får tilbakemelding om at jeg er.

Jeg har vært sammen med en gutt i 3 år, vi er samboere og vi har det veldig bra sammen. Han får meg til å le og smile, og jeg koser meg sammen med han.
Problemet er at han har holdt på med hasj i en lang periode før han traff meg. Når jeg traff han, fikk jeg ikke vite dette før jeg var hodestups forelsket.
Reaksjonen min var sterk, og jeg begynte å gråte og ble veldig frustrert og visste ikke hva jeg skulle gjøre.
Vi snakket ofte om det, og hvis jeg oppdaget at han hadde gjort det, og eventuelt løyet om det, ble jeg enten veldig sint eller lei på en måte som jeg ikke klarte å kontrollere.
Det bare boblet inne i meg, og hjertet hamret raskt.
Han pleier aldri å gråte, men når jeg gråt av det, begynte ofte han og å gråte og sa han ville slutte, men ikke klarte det.

Dette var før vi flyttet sammen. Etter hvert kuttet han ut mange av de vennene han hadde som kunne røyke hasj flere ganger i uken, gjerne hver dag.
Var mer med meg, og livet smilte til oss. Etter hvert sluttet han helt! Han gjorde det ikke på over 1/2 år (som jeg vet, usikkerheten er jo her, i og med at han har løyet om det før. Men siden jeg som oftest er sammen med han og at vi bor sammen merker jeg det vil jeg tro.)

En dag skjedde det jeg fryktet, han hadde røykt. Da jeg merket dette, ble jeg utrolig skuffet og lei. Jeg følte at nå var forholdet over. Noe det ikke ble, men jeg merker at det går utover min livsskvalitet og klarer ikke å slappe helt av pga redselen for at det skal skje igjen.

Hva bør jeg gjøre ?


Hilsen samboer

Svar fra ungrus.no 12.06.2014

Hei!

Ut fra spørsmålet ditt skjønner jeg at du fortsatt er veldig glad i samboeren din og at du bryr deg om han. Et forhold er basert på gjensidig tillit, og jeg skjønner her at din tillit har blitt brutt flere ganger.
Å røyke hasj er avhengighetsdannende og vanskelig å komme ut av. For ikke å skuffe de rundt seg, lyver ofte de som røyker for sine nærmeste.
Det å bli løyet for, er et brudd på tillit, og det at han har gjort det flere ganger er med på å svekke forholdet deres.
Denne usikkerheten som du føler kommer alltid til å finnes så lenge dere ikke finner ut av dette. Du skriver at det går ut over livskvaliteten din og forholdet deres, og slik kan det ikke fortsette.
Mitt råd er at du må ta et oppgjør med din kjære. Uansett hvor mye du elsker han, må du fortelle han hva du føler og tenker og kanskje til og med komme med et ultimatum; rusen eller deg. Du kan ikke fortsette å leve i et forhold hvor tilliten svekkes gang på gang.

Det er vanskelig å komme ut av en rusavhengighet på egen hånd. Fortell kjæresten din at det finnes hjelp å få. Jeg vet ikke hvor i Norge du bor, men flere kommuner har nå tilbud om røykeavvenning for hasjrøykere. Du kan gå inn på "hasjnettverk" på hasjavvenning.no og se om det finnes et tilbud nær der dere bor. Listen er ikke helt oppdatert, så du kan ta kontakt med meg for å høre om det finnes et slikt tilbud der du bor. Min e-postadresse er: [email protected]. Hvis ikke dette passer, kan fastlegen være behjelpelig med å henvise videre til behandling, hvis samboeren din er villig til å prøve det.
Så må du tenke gjennom om du er villig til å støtte han i denne prosessen, og prøve å starte forholdet på nytt. Hvis du ikke er det, må du bestemme deg for om det er verdt å bli i forholdet.
 
Det er viktig at du også tenker på deg selv i denne situasjonen. Du sier du er en oppegående, smilende og sosial jente og at du vil fortsette å være det. Det å ha en kjæreste som ruser seg på hasj påvirker ditt liv også, med tanke på hvordan du har det med deg selv, hvordan du har det i forholdet og hvordan andre oppfatter deg. Det er ditt liv og du må bestemme hvor dine grenser går.

Du er, som du sier, i en vrien livssituasjon, hvor du må ta noen valg. Uansett hva du velger, ønsker jeg deg lykke til. Jeg håper mitt råd kan hjelpe deg. Ta gjerne kontakt igjen hvis du ønsker hjelp videre!


Med vennlig hilsen

Madelene Skårdal

Koordinator Hasjavvenning Kristiansand

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut