Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Dødssyk mor

Heia!

Jeg er ei jente på 43 år som har en mor på 60 år som har hatt alkoholavhengighet i mange år, samtidig med metadonbehandling fra 1999.
Hun har hatt blødende magesår i perioder, og nå har hun det igjen og ble innlagt, men ville ikke bli der mer enn 1 døgn. 

Problemet er at hun har begynt å få alkoholrelatert demens siste året, med stor utvikling siste tiden, nesten fra uke til uke og dag til dag.
Hun har drukket "Antibac" siste 2 år, men mest siste året og det er vel ikke mye mulig for bedring her, og i følge legene er magesåret dødelig om ikke det blir ordnet nå.

Det jeg vil spørre om er hva jeg kan forvente i tid til hun eventuelt dør og hvordan vil det kunne skje?
Hun bor hos meg og har hjemmesykepleie men jeg må hjelpe med vask, skift av bleier osv og hun er fryktelig tørst, spiser lite og brekker seg mye hver dag.
Finnes det noen som kan gi meg noe info eller er det ingen fasit på hvordan folk dør i slike situasjoner? 

Mamma sier hun ikke orker mer daglig, og med økende demens, så er det ikke bare enkelt å huske at hun ikke skal drikke eller ta ekstra tabletter, og hun har konstant store hodesmerter, siste 2 uker ihvertfall.

Hvordan vil ting utvikles og døden komme?

Hilsen jente 43 år fra Haugesund

 

Svar fra ungrus.no 11.08.2014

Kjære 43-åring!

Det er ille å lese din beskrivelse av hvor galt det kan gå med omfattende alkoholmisbruk, både på kropp og sjel. Ut fra det du beskriver, kan mye tyde på at også leveren er skadet. Også hjerte-karsystemet tar vanligvis skade av omfattende alkoholmisbruk, og dødeligheten er uansett høy.

Dessverre finnes ingen fasit på hvorledes tilstanden vil utvikle seg, men dersom jeg skal våge meg på en forsiktig gjetning, tenker jeg at en mulighet er at hun får en blødning i magesekk/spiserør som kan bli dødelig, eller at leveren blir såpass dårlig at den svikter helt.
Tidsperspektivet er ikke mulig å anslå. For å få mer spesifikk informasjon, må du snakke med de legene som behandler henne og som har tilgang på blodprøvesvar og andre prøver.

Du skriver at hjemmesykepleien er inne i bildet - pass på å melde fra i tide dersom du ikke orker ansvaret for din mor, slik at du ikke sliter deg helt ut!
Ettersom det er såpass vanskelig å spå om utviklingen hennes framover, må du sikre deg at det offentlige hjelpeapparatet er godt kjent med tilstanden hennes og hvorledes den utvikler seg.

Lykke til i en veldig vanskelig situasjon!


Vennlig hilsen

Dagfinn Haarr

Lege og spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut