Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Fortvilet over samboers hasjbruk

Hei!

Samboeren min har røykt hasj i mange år, mer eller mindre 1-2 ganger i uken. De aller fleste vennene hans røyker, noen mer enn andre. Når vi ble sammen holdt han det skjult for meg, ettersom han var fullstendig klar over min nulltolleranse for hasj og annen narkotika.

Etter 2 år fortalte han meg at han røykte, og det var mildt sagt et stort sjokk! Jeg ble lei meg, sint, forvirret og mange andre følelser, jeg visste ikke hva jeg skulle si, så jeg sa lite, men han visste jeg ble skuffet. Han hadde fjernet all tillit jeg hadde til han, han hadde tross alt løyet til meg i over to år.

Nå er det snart gått tre år, vi er samboere, men han røyker hasj fremdeles ukentlig, han ser ingen problem med det, men jeg blir helt knust hver gang han drar til kompisene for å røyke. Jeg klarer fremdeles ikke å stole 100% på han, og det er en forferdelig følelse!

Jeg elsker han så utrolig mye, og vil ikke gi han et ultimatum mellom meg og hasjen, fordi dersom han hadde valgt hasjen, hadde jeg blitt så utrolig knust at jeg vet ikke hva jeg skulle ha gjort.
På den annen side, dersom han hadde valgt meg, vet jeg ikke om jeg kunne klart å stole på om han hver gang han besøker kompisene sine ikke røyker, han har tross alt løyet for meg i over to år.
Hva skal jeg gjøre? Jeg har et problem med å snakke om dette, og hver gang jeg prøver å snakke med han om det, overkjører han meg totalt med diverse argumenter som at alkohol er like farlig, eller at siden alle gjør det er det vanlig.
Jeg prøver å si at det blant annet er ulovlig, og da kommer han med en dum kommentar om at jeg kan leve helt etter loven om jeg vil, men han er liberal nok til å gjøre hva han vil uavhengig av den norske lov.
Jeg blir så frustrert, jeg kommer ingen vei med han og han har ingen forståelse for mine følelser og tanker om temaet, han sier selv han aldri kommer til å slutte å røyke og at jeg ikke kan tvinge han til noe.
Jeg elsker han over alt på jord, men nå er det gått tre år, jeg klarer fremdeles ikke å godta hasjrøykingen, og han sier jeg ikke kan dømme hasj før jeg har prøvd det.
Jeg vurderte det. Lenge. Bestemte meg for å prøve, men trakk meg fordi jeg følte nå var det nok, dette gikk imot alle mine følelser og synspunkt!
Han ble så glad da jeg sa jeg skulle prøve, og det bekymrer meg.
Vil han at jeg skal gjøre noe ulovlig? Bli dårlig? Helt høy? Bare fordi han gjør det?
Nei, det kan ikke være sånn, jeg vil ikke ha min livskvalitet i et slikt forhold, men hva skal jeg gjøre? Jeg elsker han jo, men betyr det at jeg må godta hasj i mitt liv?
Det er jo faktisk det vi gjør, bygger et liv sammen, og han tar med seg ulovlig narkotika inn i mitt liv.

Hilsen fortvilet samboer til hasjrøyker

Svar fra ungrus.no 19.11.2014

Hei fortvilet samboer til hasjrøyker!

Takk for at du deler dine tanker med oss!
Dessverre er det slik at når man røyker cannabis, marihuana og hasj, påvirker det ikke bare brukeren selv men også de pårørende.
Når man har røykt hasj en lengre periode preger dette livet på mange måter. Hasj blir en del av identiteten og holdningene og påvirker hvem man henger sammen med.
Livet blir preget av løgner, og det oppstår mistillit i relasjoner med andre.
Hvis man har røykt hasj ukentlig i lengre tid, befinner man seg i en kronisk rus, det vil si at man er konstant påvirket av virkestoffet THC.
THC, som er det viktigste virkestoffet i cannabis, er det stoffet som gir selve rusen og som gjør brukeren avhengig. Å røyke hasj kan gi både sosiale og kognitive konsekvenser og kan også komme på rullebladet, fordi det er ulovlig.

Det er veldig vanskelig å leve med en som ruser seg. Du sier selv at du har vansker med å stole på han og at du er urolig for han med tanke på at han driver med ulovlige handlinger. Jeg skjønner at du ikke ønsker å gjøre slutt på forholdet, du sier du elsker han. Men kan man virkelig elske noen som man ikke kan stole på, en som har holdninger som ikke er forenlig med dine? Å leve i et forhold basert på løgner og mistillit er vanskelig på sikt.
Det at han sier at han har tenkt å fortsette med hasj, innebærer dessverre at deres relasjon ikke kommer til å bli forbedret, det kan faktisk bli verre på sikt.

Det er veldig vanskelig å få noen til å slutte med å røyke hasj hvis personen selv ikke er motivert for dette.
Det er også vanskelig å komme med gode argumenter mot hasjbruk til en som røyker, sannheten går dessverre ikke inn.
Det at han svarer deg med kommentarer som at «han er liberal nok til å gjøre som han vil» tilsier også at han ikke respekterer deg og dine meninger.
Tenk over hva du selv ønsker med ditt liv. Ønsker du et forhold basert på mistillit og løgner? Vil du godta at han fortsetter å bringe hasj inn i deres felles liv?
Til tross for at du sier at du sier at du har nulltoleranse for hasj, tillater du deg selv å være sammen med en som røyker. Du utsetter deg selv for en risiko både i forhold til å prøve hasj selv, men også å bli dratt inn i ulovlige handlinger.

Det er ikke lett å si hva du skal gjøre. Men jeg har nå gitt deg noen innspill som jeg synes du skal tenke over. Det finnes hjelp å få både hvis man ønsker å slutte med hasj, men også for pårørende.
Ta gjerne kontakt med meg hvis du ønsker noen å snakke med eller finne hjelp i din kommune.

Med vennlig hilsen

Madelene Skårdal,
Koordinator Hasjavvenning Kristiansand

Tlf.: 90 60 29 64
E-post: [email protected]

http://hasjavvenning.no/

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut