Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Alkohol når man er gravid

Hei!

Hva skjer med barnet under svangerskap hvis man drikker alkohol?

Hilsen voksen kvinne

Svar fra ungrus.no 27.11.2014

Kjære voksen kvinne!

Dette var et  viktig spørsmål, fordi bruk av alkohol er økende hos kvinner i den alderen da man føder barn og fordi det er såpass store skadevirkninger som kan oppstå. Dermed er alkoholbruk hos gravide kvinner å betrakte som et folkehelseproblem som vi må ta på alvor. 

Alkohol går rett over i morkaken, og fosteret får samme promille som mor.

Fosteret kan bli påvirket av alkohol på mange forskjellige måter, litt avhengig av når i svangerskapet man drikker, hvor ofte man drikker og hvor mye man drikker. Forskerne har ikke funnet en sikker øvre grense for alkoholinntak i svangerskapet, så det tryggeste er å være helt avholdende fra alkohol, også når man planlegger å bli gravid, fordi de første ukene/månedene kan være ganske kritiske. Da er det veldig mye som skjer i fosteret; organene dannes, hjernen begynner å utvikle seg. Alle disse prosessene kan skades av alkohol. 

De diagnosene man bruker på barn som er alkoholskadet i svangerskapet, er FAS (føtalt alkoholsyndrom) og FAE (føtal alkohol effekt). FAS er mest alvorlig og gir både forandret utseende og hjerneskade, mens FAE er mindre synlig, men det kan vise seg ved redusert intelligens, lærevansker, ADHD-symptomer og problemer med å klare seg i sosiale sammenhenger. Enkelte forskere mener at en enkelt episode med høy promille på et kritisk tidspunkt i svangerskapet er nok til å gi fosterskader. 

Antallet FAS-skadde barn er forholdsvis lett å finne, det er noen hundre i året i Norge, men det er bare toppen av isfjellet. Vi aner ikke hvor mange elever med lærevansker og ADHD-symptomer som egentlig er alkoholskadet, fordi symptomene er såpass like andre sykdommer og tilstander, og fordi det ikke er lett for en kvinne å huske mange år senere om hun var beruset på ett bestemt tidspunkt i svangerskapet. 

Dette er årsaken til at vi på det sterkeste anbefaler totalavhold.
Føre var-prinsippet må gjelde, og ingen kvinne ønsker vel å påføre sine barn en tilstand som kan komme til å gi dem plager resten av livet?


Med hilsen

Dagfinn Haarr
lege,
spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

 

 


 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut