Svar fra ungrus.no 08.04.2015
Hei.
Det er i utgangspunktet ikke spesielt farlig å styrte en halvliter cider eller øl, selv om man ikke har rørt alkohol tidligere. Men, dette er klart avhengig av styrken på cideren eller ølet (det vil si alkoholinnholdet). Det vil også være avhengig om du drikker mer enn den ene cideren eller ølet.
Utfordringen når en drikker alkoholholdig drikke så fort, er at opptaket av alkohol i kroppen ikke holder tritt med drikkingen. Effekten av inntaket vil altså komme en god stund etter at du har drukket (ca en halv time på tom mage). Dette vil være et problem hvis man styrter flere alkoholenheter raskt etter hverandre (som noen gjør for eksempel med brennevinsshots), du vil ikke ha kontroll over hvor beruset du blir. Dette kan i beste fall oppleves ubehagelig, spesielt fordi du opplever å miste kontrollen, eller i verste fall føre til alkoholforgiftning.
Den beste måten å innta alkohol på er derfor å drikke langsomt, gjerne etter å ha spist godt på forhånd, slik at du hele tiden har kontroll på hvor beruset du blir.
Vennlig hilsen
Benny Klokkervold
Rådgiver,
Informasjons- og forebyggingsteamet