Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Sider på styrten

Hei!

Hvor farlig er det å styrte en halvliter cider eller øl på 20 sekunder, når man aldri har rørt alkohol tidligere?

165 høy. 55 kilo. 18 år.

Svar fra ungrus.no 08.04.2015

Hei.

Det er i utgangspunktet ikke spesielt farlig å styrte en halvliter cider eller øl, selv om man ikke har rørt alkohol tidligere. Men, dette er klart avhengig av styrken på cideren eller ølet (det vil si alkoholinnholdet). Det vil også være avhengig om du drikker mer enn den ene cideren eller ølet.

Utfordringen når en drikker alkoholholdig drikke så fort, er at opptaket av alkohol i kroppen ikke holder tritt med drikkingen. Effekten av inntaket vil altså komme en god stund etter at du har drukket (ca en halv time på tom mage). Dette vil være et problem hvis man styrter flere alkoholenheter raskt etter hverandre (som noen gjør for eksempel med brennevinsshots), du vil ikke ha kontroll over hvor beruset du blir. Dette kan i beste fall oppleves ubehagelig, spesielt fordi du opplever å miste kontrollen, eller i verste fall føre til alkoholforgiftning.

Den beste måten å innta alkohol på er derfor å drikke langsomt, gjerne etter å ha spist godt på forhånd, slik at du hele tiden har kontroll på hvor beruset du blir.

 

Vennlig hilsen

Benny Klokkervold

Rådgiver,
Informasjons- og forebyggingsteamet

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut