Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Kokain og avhengighet

Hei!

Hvorfor blir man avhengig av stoff som kokain?

Hilsen gutt, 13

Svar fra ungrus.no 06.05.2015

Hei!

Takk for et viktig spørsmål!

Det å bli avhengig av et stoff har en veldig "kjemisk" forklaring, men det er ikke hele forklaringen.
For å ta det kjemiske først: I hjernen finnes områder som kalles "belønningsbanene" eller "lykkesenteret". Når disse områdene sender ut et stoff som heter dopamin, føler vi oss glade og lykkelige. Vi får lyst til å oppleve denne lykken flere ganger.
Alle narkotiske stoffer og alkohol får hjernen til å sende ut dopamin i store mengder. Dermed får mange som bruker disse stoffene, veldig lyst til å prøve igjen og igjen. Dessverre blir virkningen dårligere og dårligere, men da er det ofte for sent å slutte: Man er blitt fysisk avhengig og da vil man føle en voldsom trang til å bruke disse stoffene selv om de ikke gir noe lykkefølelse lengre.

Men den "kjemiske" forklaringen er ikke fullstendig. Psykiske forhold er også veldig viktige. Mennesker med alvorlige psykiske sykdommer bruker rusmidler opptil 20 ganger oftere enn resten av befolkningen. 

Vi snakker også om psykisk avhengighet, altså at man venner seg til å ta rusmiddelet, selv om kroppen egentlig ikke er fysisk avhengig.
Mange alkoholikere forteller at deres alkoholisme begynte på den måten, og så utviklet det seg til en ordentlig avhengighet senere.

Kokain er et middel som ofte forbindes med fest og moro, og da vil nok den psykiske avhengigheten komme raskere enn den fysiske avhengigheten hos de fleste. Det er også interessant at nesten alle som er avhengige av narkotiske stoffer, også røyker nikotin. Ekspertene diskuterer hva dette kommer av. 

Mennesker er forskjellige. Noen blir veldig fort fysisk avhengige av rusmidler. Hos andre tar det lengre tid. Ingen kan sikkert si på forhånd hvem som er mest i faresonen, derfor er det et skikkelig sjansespill å eksperimentere med rusmidler. Ikke minst har kokain en ekstra sterk virkning på hjernen, og dermed er det ett av rusmidlene man lettest kan bli avhengig av. 


Med hilsen

Dagfinn Haarr
lege
spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin 

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut