Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Kjæreste med en som ruser seg

Hei!
 

Jeg er ei 17 år gammel jente, og jeg er kjæreste med en som i over 4 år har røyket hasj hver eneste uke (nesten daglig). Han har i tillegg prøvd masse annet. Blant annet amfetamin. Vi har vært kjærester i over et år og i løpet av de 4 første månedene røyket han hasj ofte.
Helt til jeg sa ifra at jeg ikke liker det. Han sa da til meg at han ikke hadde tatt noe på 3 uker, det var jug.
Nå nylig sa han at han hadde tatt litt amfetamin iblant. Han var hasjfri i over 1,5 måned, helt til for to dager siden.
Jeg har forlangt urinprøver for at det forholdet vi har skal funke..

Spørsmålet mitt er derfor: Når han har gått på hasj i 4 år, men kutter ned til 1 gang hver andre uke. For så å kutte helt ut i 1,5 måned. Når han da røyker hasj en gang da, hvor lenge vil det vises på urinprøver? Hvordan kan jeg se at han har røyka? (Jeg legger merke til oppførsel og øyer, men utenom det)

Hva kan jeg gjøre for å få han ut av alt? Hvordan kan jeg gå frem uten å virke som at jeg dømmer han og er sint på han?


Med vennlig hilsen et 17 år gammelt nervevrak som snart blir gal av frustrasjon.

Svar fra ungrus.no 06.05.2015

Hei.

Jeg skjønner godt at du er frustrert! Dette er en vanskelig situasjon for deg. Det å røyke hasj hører veldig ofte sammen med løgner og mistillit.
Å leve i et forhold basert på dette er ikke greit.

Når det gjelder ditt spørsmål om urinprøver så skal jeg prøve å svare så kortfattet og forståelig som mulig.
Hasj er et rusmiddel som er fettløselig, det vil si at det fester seg til fett i kroppen og da spesielt til hjernen.
Det tar opptil 4-6 uker (iblant lenger) etter inntak før det rusgivende virkestoffet THC i hasj er skilt ut av kroppen. Utskillingen varierer fra person til person og også ut fra hvor ofte, hvor lenge og hvor mye man har røykt, i motsetning til alkohol som er vannløselig og går ut av kroppen etter ca 12 timer etter inntak.

Røyker man jevnlig (minimum hver 14. dag) over tid fylles, det opp et et lager av THC i kroppen, noe som medfører at dette virkestoffet hele tiden skilles ut i kroppen og påvirker hjernens funksjoner. Dette kaller vi på fagspråket en kronisk påvirkning.
Dette er ikke det samme som den rusen kjæresten din opplever etter direkte inntak. Men kroppen er likevel påvirket. Konsekvenser av dette er blant annet svekket hukommelse, redusert evne til å forstå informasjon, skape rutiner, planlegging, gjenkjenning av situasjoner, redusert evne til å reflektere, ensporet tankegang, vansker med å opprettholde mellommenneskelige relasjoner mm.

Etter 1,5 måned er sannsynligvis lageret av THC i kroppen borte, men røyker han igjen vil det gradvis fylles opp.
Ved et enkelt røyktilfelle sitter ikke THC i kroppen like lenge, men det er usikkert hvor lenge det tar før urinprøven er negativ.

Det kan iblant være vanskelig å se om en person er påvirket av hasj. Noen direkte tegn etter inntak kan imidlertid være utvidete pupiller, blodsprengte øyne, personen blir pratsom og mer utadvendt. Etter hvert går rusen over i en mer passiv tilstand hvor brukeren kan oppleves som likegyldig, uengasjert, sløv og treg.

For å få en person til å slutte med hasj er det viktig å kartlegge grunnen til at man røyker og finne god motivasjon til å slutte. Det er vanskelig å klare å slutte på egen hånd, men det finnes hjelp å få. Se på hasjavvenning.no om det finnes tiltak i din kommune, eller ta kontakt med helsesøster/fastlege eller en annen voksen du har tillit til for å få støtte i den situasjonen du står i.

Mitt råd til deg er å snakke med kjæresten din og få frem at du ikke aksepterer det han holder på med og at du ikke ønsker å bli involvert i dette.
Kan du fortsette i et forhold hvor tilliten svekkes gang på gang? Du må ta stilling til om det er verdt å bli i forholdet, eller om du må bryte opp hvis han ikke klarer å slutte.
Det er vanskelig å leve i et forhold hvor du må kontrollere ham med urinprøver.
Hvis han er villig til å slutte med rusen, må du bestemme deg for om du klarer å støtte ham i denne prosessen og om du klarer å få tilbake tilliten til ham.
Du kan gjerne snakke med ham om dine følelser og hvordan du opplever situasjonen.

Å røyke hasj er ikke bare helseskadelig, men også kriminelt. Det at kjæresten din ruser seg, påvirker også ditt liv. 
Det er viktig at du tenker på deg selv i denne situasjonen. Hva ønsker du å få ut av livet? Hvilke drømmer og mål har du?

Det er din fremtid det handler om!


Med vennlig hilsen

Madelene Skårdal

Koordinator Hasjavvenning Kristiansand

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut