Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hvorfor rus?

Hei!

Hva kan årsaken være til at personer velger å starte med rus og hvorfor fortsetter de?

Jente, 17 

Svar fra ungrus.no 13.05.2015

Hei!

Du stiller et spørsmål som mange lurer på, og som vi også har svart på tidligere.
Det kan jo virke rart at folk velger å ruse seg når de vet at det er forbundet med fare for skader, avhengighet og sykdom.

Folk begynner vel som regel med rusmidler for å få en rusvirkning som de ønsker seg?
Noen vil bare komme i god stemning, andre synes det er spennende å teste ut det som er ulovlig. 

Mange ruser seg for å døyve vonde følelser. Vanskelig oppvekst, foreldre med rusproblemer, overgrep, mobbing og det å ikke lykkes på skolen øker sjansen for at unge mennesker begynner å ruse seg.
For noen kan det være en flukt. Det å ruse seg sammen med andre kan også gi en fellesskapsfølelse, som kan oppleves positivt.

Hvorfor folk velger å ruse seg kan være sammensatt av mange av disse tingene. Hvert enkelt menneske har sin historie, og sine årsaker til å begynne med rus

De negative konsekvensene tar det gjerne litt tid før man oppdager. Noen klarer å slutte med rus selv tidlig i en eksperimentfase.
Når man først begynner å få abstinenser dersom man ikke ruser seg en dag, er det ofte gått så langt at det er vanskelig å slutte uten å få hjelp. Det kan ta tid fra man begynner å kjenne på slike symptomer til man erkjenner at det er et problem. Siden mange føler skam over å ikke ha kontroll på rusingen, kan det også ta enda litt tid før de tør å søke hjelp. Da er det kanskje blitt enda flere problemer som er begynt å hope seg opp, og livet kan være svært vanskelig. 
Når man er blitt avhengig av et rusmiddel, er det ikke nødvendigvis det å bli ruset som er målet lenger, men ønsket om å bli kvitt abstinensene og føle seg frisk.

For å få hjelp mot avhengighet, er det lurt å kontakte fastlegen, som vil kunne henvise videre til riktig behandling.

 

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut