Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Farer ved narkotikabruk

Hei!

Kan du/dere gi meg noen grunner til hvorfor narkotika er farlig.

Jente 13

Svar fra ungrus.no 01.04.2016

Hei!

Det er mange grunner til at narkotika er farlig. For det første kan rusen gjøre at man blir mindre kritiske, tar større sjanser og får dårligere kontroll på kroppen enn ellers. Noen blir også mer sinte og kranglete når de er ruset.
Dette gjør at de lettere kan komme opp i situasjoner som kan bli ubehagelige eller rett og slett farlige.

En som bruker narkotika mye og ofte, vil også kunne få problemer med helsa, fordi rusmidlene påvirker kroppen negativt på ulikt vis. Det er også fare for smitte og infeksjoner dersom man bruker sprøyte for å få i seg rusmidler.
Bruk av narkotika gjør også at man kan utvikle avhengighet. Dette skjer når kroppen er blitt vant til å få i seg et stoff, og reagerer negativt dersom man stopper å gi kroppen dette stoffet.
Da får man abstinenser, som gjør at man føler seg dårlig på ulikt vis, både kroppslig og psykisk. Og så vet de fleste at dersom de tar seg en ny dose, forsvinner ubehaget, og da er dette ofte den enkleste veien å gå, på kort sikt.
Avhengighet kan være så sterk at mange ikke klarer å stoppe å ruse seg, selv om jobb eller skole ryker, forholdet til kjæreste eller ektefelle og barn blir ødelagt og økonomien blir svært vanskelig.

Det er dyrt å ruse seg, og hvis man ikke har jobb, er det mange som må ty til kriminalitet for å skaffe penger til rusmidler. Mange lever med mye frykt, fordi rusmiljøet kan være nådeløst om en ikke betaler narkogjeld eller har noe uoppgjort med noen. Mange som begår kriminelle handlinger for å skaffe seg penger til rusmidler blir også tatt av politiet og må tilbringe mye tid i fengsel.
Salg og bytte av seksuelle tjenester for å få tak på narkotika er også vanlig i rusmiljøet. Dette innebærer både fare for smitte og vold og kan være vanskelig å håndtere følelsesmessig.

De som bruker narkotika står i fare for å forkorte livet sitt. Det kan være fordi man får i seg for mye heroin og dør av overdose, eller det kan være at sykdom og skade som følge av et liv med rus gjør at helsa blir dårligere enn den ville vært om en ikke ruset seg.

Håper dette ga deg noen grunner til hvorfor narkotika er farlig.


Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut