Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Om avhengighet

Hei!

Hva er det som gjør at man bli avhengig?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 03.03.2017

Hei!

Det står mye om avhengighet på denne nettsiden, og i svaret til deg tar jeg utgangspunkt i et svar jeg har gitt før:
Når man bruker et rusmiddel og liker det behagelige ved rusen, får mange lyst å ruse seg igjen. Hvis man fortsetter å ruse seg relativt ofte, vil man utvikle en toleranse for rusmiddelet. Dette gjør at man ikke bare tåler mer av rusmiddelet, men at man trenger mer av det for å få samme effekt som før.
Hvis man bruker rusmidler ofte og i stadig større doser, endres grunnleggende hjernefunksjoner, og det kan skapes en avhengighet. Da oppleves det som man må ha rusmiddelet for å holde seg frisk og oppegående. Hvis man stopper med å ruse seg, vil man da ofte oppleve abstinenser. Det kan være alt fra et mildt ubehag av rastløshet, nervøsitet og søvnproblemer til kraftigere kroppslige og psykiske symptomer. Hvis man er blitt avhengig av et rusmiddel, fortsetter man å ruse seg, selv om man får mange negative konsekvenser av det.

Det er mange årsaker til at folk begynner å ruse seg slik at de til slutt ender opp med å bli avhengige av rusen.
For mange blir rusen et fristed fra vonde tanker og opplevelser, en vanskelig livssituasjon eller andre ting man strever med.
Hvis man etter hvert ser at rusen ikke løser problemene, men heller er med på å gjøre livet enda vanskeligere, er det mange som ønsker å slutte. Hvis man da skal prøve å håndtere alt det vanskelige man tidligere skjøv unna med rusen, kan det bli veldig mye å måtte ordne opp i på en gang. Da kan suget etter rus fort komme, fordi man vet at da slipper man å forholde seg til dette for en stund.
Gjennom fastlegen kan man få god behandling mot rusavhengighet, og kommunen, NAV og andre kan gi hjelp, slik at man kan ta tak i og håndtere de utfordringene livet byr på, uten å bruke rus.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut