Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Helseskader av rus

Hei!

Hva slags helseskader man kan få av rusbruk?

Gutt 14

Svar fra ungrus.no 05.05.2017

Hei!

Du stiller et spørsmål som vi nylig har svart på, så her får du samme svar som Dagfinn Haarr har gitt tidligere:
Man kan få mange typer helseskader som følge av rusbruk. Den ene type skader er de som kan oppstå når man er ruset. Rusen gjør blant annet at man blir mindre konsentrert, blir dårligere til å koordinere kroppen og den kritiske sansen blir svekket. Det gjør at man lettere kan bli utsatt for uhell, ulykker, vold og seksuelle overgrep. Er man riktig uheldig kan dette føre til langvarige problemer med helsa eller i verste fall at man dør. Ved bruk av opioider, som for eksempel heroin, er faren for å få i seg for mye veldig stor. Overdosedødsfall er ofte knyttet til denne gruppen stoffer.
Noen stoffer kan være med på å utløse psykoser, som er en alvorlig psykisk sykdom. 

Hvis man ruser seg jevnlig over lang tid, er det andre typer helseskader som kan oppstå. Mange sliter med angst og depresjon. Hasjrøyking påvirker lungene negativt. Stimulerende midler som amfetamin og kokain, virker på blodårene, slik at de trekker seg sammen. Det kan føre til at hjertet slår ujevnt, og man kan få hjerteinfarkt, og til og med hjerneslag eller hjerneblødninger.
Når man ruser seg, tar man lite hensyn til mat og søvn, og forsvaret mot bakterier og virus kan bli dårlig. Lungebetennelser og alvorlig blodforgiftning er ikke uvanlig hos rusavhengige. 
Svært mange rusavhengige har veldig dårlige tenner. Bakterier fra slike ødelagte tenner kan gå over i blodbanen og lage betennelser både i hjertet, lungene og i skivene i ryggen. 
Hudsykdommer er også vanlige, særlig hos amfetaminbrukere, fordi de klør i huden. Det kan sette seg betennelse der de har klødd seg. Betennelser i huden etter sprøytebruk er også vanlig. 

Bruk av rusmidler vil alltid kunne innebære en fare for utvikling av avhengighet, som gjør det vanskelig å slutte, selv om man merker de negative konsekvensene. Avhengighet blir også regnet som en sykdom, og mange trenger faglig hjelp for å klare å slutte med å ruse seg.

Med hilsen 

Dagfinn Haarr

Kommuneoverlege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut