Svar fra ungrus.no 22.03.2018
Hei!
Det er dessverre ikke noen enkel løsning på hvordan man kan slutte med rusmidler. Det som er viktig, er at man selv opplever rusingen som et problem som man vil gjøre noe med.
Det nytter ikke at andre synes du skal slutte hvis du ikke selv ønsker det. Mange klarer å redusere rusbruken på egen hånd dersom de merker at den begynner å gi mange negative konsekvenser.
Mange vil likevel trenge hjelp for å klare å slutte, hvis livet over tid er blitt veldig vanskelig som følge av rusen.
Det finnes mange ulike tilbud, som hasjavvenning, selvhjelpsgrupper som NA og AA, poliklinisk behandling (på dagtid) og døgnbehandling og legemiddelassistert rehabilitering (LAR).
Du kan gå inn på avhengighetsbehandling.no og lese om hvilke tilbud som finnes på Sørlandet sykehus. Du kan også gå inn på nettsiden til helsenorge.no for å å info om de enkelte behandlingssteder.
Felles for de fleste behandlingsformer, er at de anbefaler å kutte ut alle rusmidler. Er man først blitt avhengig av ett rusmiddel, vil man ofte være sårbar for å få problemer med andre også. (De som er i LAR, får en erstatningsmedisin for rusmidler som heroin og lignende). Så vil behandlingen ofte innebære både at man blir kjent med eget rusmønster; når ruser man seg og hva som er risikosituasjoner.
Det er også vanlig å jobbe med hva som er utfordringer i livet, forholdet til familie og venner og hva vil man fylle livet med når ikke lenger rusen tar all plass. Her er arbeid og aktivitet viktig. Mange trenger hjelp både til å ordne opp i økonomi og bolig og til andre ting. Så trenger de fleste å jobbe med hvem de er når de ikke lenger ruser seg, de må bli kjent med seg selv på nytt og lære å takle mye kjipt som har skjedd mens de har ruset seg.
Som du skjønner, er det ingen enkel prosess å slutte med rusmidler. For de fleste tar det lang tid å føle seg trygge på egen rusfrihet. Noen sier de må være påpasselige resten av livet.
Lykke til med skoleoppgaven din!
Vennlig hilsen
Anne Wivestad
ungrus.no