Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Narkotika

Hei!

Hvordan ble narkotika til?

Gutt 12

Svar fra ungrus.no 06.06.2018

Hei!

Mange narkotiske stoffer kommer fra naturen. Opiumsvalmue, kokabusk, cannabis, khat og ulike sopparter er noen av vekstene som mennesket har funnet ut har en rusvirkning. De har ofte også vært brukt til ulike medisinske formål. Flere av rusmidlene er også bli brukt i rituelle og åndelige sammenhenger.
Andre stoffer, som for eksempel amfetamin, GHB, ecstasy/MDMA er fremstilt i laboratorier, ofte med den hensikt å skape gode medisiner for ulike helsetilstander.
Produkter fra opiumsvalmuen er fortsatt svært viktige som smertestillende midler. Det amfetaminlignende stoffet Ritalin blir brukt mot ADHD og medisinsk cannabis blir blant annet brukt av en liten gruppe alvorlig syke pasienter i Norge.

Det er faren for misbruk og avhengighet som har gjort at noen narkotiske stoffer er blitt helt forbudt, mens andre bare er lovlige dersom de er medisiner foreskrevet av lege.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut