Svar fra ungrus.no 14.02.2020
Hei!
Hvis noen vil ha hjelp til å slutte med narkotika, kan de ta kontakt med fastlegen eller kommunen, som kan henvise til rusbehandling. Behandlingen kan enten foregå på dagtid eller ved at man blir innlagt ved et sykehus eller en annen rusbehandlingsinstitusjon. Dersom man bruker opioider som heroin og lignende og ønsker legemiddelassistert rehabilitering (LAR), så kan både kommunens sosialtjeneste og fastlegen henvise til denne type behandling. Kommunene har ofte egne ruskonsulenter eller oppfølgingstjenester som arbeider med å bistå mennesker som ønsker hjelp og som har en problematisk bruk av narkotika. Mange har også egne tilbud for cannabisbrukere.
Mange frivillige og ideelle organisasjoner arbeider også for hjelpe rusavhengige. De mest kjente er kanskje Blå Kors, Kirkens bymisjon og Frelsesarméen.
I tillegg har flere brukerorganisasjoner tilbud for mennesker med rusproblemer. Det er for eksempel organisasjoner som RiO og A-larm
Ved omfattende rusbruk, der det er fare for liv og helse for den det gjelder, eller for eksempel ved graviditet, og den det gjelder ikke ønsker hjelp, kan man be kommunen om en vurdering av om det bør iverksettes tiltak etter kapittel 10 i Helse og omsorgsloven om tvang/tilbakehold i institusjon uten eget samtykke. Denne paragrafen blir av og til benyttet, men det er veldig strenge kriterier for å bruke den. Det å frata noen friheten til å bestemme over eget liv, er et alvorlig inngrep mot det enkelte menneske.
Håper denne lille oversikten var forståelig.
Vennlig hilsen
Anne Wivestad
ungrus.no