Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Hvorfor rus?

Hei!

Hvorfor lager folk rus/narkotika?

Jente, yngre enn 12 år

Svar fra ungrus.no 27.02.2020

Hei!

Det er mange som lurer på det samme som deg. Det kan være vanskelig å forstå hvorfor mennesker lager og bruker rusmidler når vi vet hvor mye lidelse det kan bringe med seg.

Det er slik at mennesket av og til ønsker opplevelser som tar dem litt ut av det hverdagslige og løfter sinnsstemningen. Rusmidler kan ha en slik virkning.
Når noen prøver ut rusmidler, kan det være at de gjør det fordi de synes det er spennende. Andre bruker rus for å roe seg ned og slappe av eller for å slippe å tenke på vonde ting de har opplevd og "få fri" fra det som er vanskelig i livet. Rus kan gi en følelse av lykke eller tilfredshet, og det gjør at man kan få lyst til å prøve det igjen. Det er lett å glemme at rusmidler kan være skadelige og avhengighetsskapende.

Mange har interesse av å lage og selge alkohol og narkotika, fordi det er mye penger å tjene på det. Alkohol- og narkotikaindustrien er blant av verdens største økonomier. 
I mange land er det vanskelig for bøndene å dyrke produkter som lønner seg like mye som å dyrke planter som kan brukes som narkotika.
Noen lager alkoholholdige drikker eller lager/dyrker sine egne rusmidler for å få billigere rus til seg selv. 
Det er dessuten blitt ganske vanlig i Norge å brygge øl eller legge vin hjemme, som en interesse og hobby.

Som du skjønner, kan det være mange grunner til at folk lager rusmidler, og det er sikkert mange fler enn det jeg har nevnt her. Jeg håper likevel det kommer frem hvor sammensatt bildet er.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut