Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Hvordan si nei til narkotika?

Hei!

Hvordan sier jeg nei til narkotika hvis noen presser meg?

Jente 12

Svar fra ungrus.no 19.03.2021

Hei!

Det er ikke sikkert du vil synes det er så vanskelig å si nei til narkotika hvis du vet helt sikkert med deg selv at du ikke ønsker å prøve.
Det handler litt om hvor trygg du føler deg sammen med de du går sammen med. Det er lettere å stå imot press hvis du vet at du blir respektert for den du er og slipper å være redd for å ikke bli invitert med neste gang. Vi vil jo så gjerne bli likt av de vi ønsker å være sammen med!
Hvis det å bli likt går på bekostning av å kunne stå inne for det du gjør, bør du vurdere om dette er vennskap som gjør deg godt. Mennesker som tør å si i fra, blir ofte respektert, selv om det kan være vanskelig å være så modig at man tar sjansen på å stå alene om en avgjørelse. Hvis du tør stå for det du mener, kan du gjøre det lettere for andre også å stå i mot press. Kanskje du kan snakke med vennene dine om hva de synes om dette temaet?
Det kan faktisk være lurt å øve seg på å stå i mot press og si ifra mens du er ung, for dette er situasjoner du kan komme opp i gjennom hele livet. 

Så kan du kanskje tenke over hvordan du selv sier ting. At andre velger annerledes enn deg, trenger ikke nødvendigvis bety at det de gjør er galt. Alle bærer vi i oss en frykt for å bli fordømt og avvist, så dersom du snakker nedsettende om andre personer og deres valg, kan du gå i den motsatte fella og faktisk være med på å utøve press den andre veien.
Hvis vi klarer å være åpne og tolerante i møtet med andre mennesker, vil færre føle seg ekskludert og utafor.

Vennlig hilsen 

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut