Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Aldersgrense for p-piller?

Hei!

Kan man begynte på p-piller som 12 åring?

Jente 12

Svar fra ungrus.no 21.04.2021

Hei jente 12 år! 

Du spør om en kan begynne på p-piller når en er 12 år. Det enkle svaret på dette er ja, det er mulig om legen mener at det er den beste løsningen for henne. P-piller gis ikke bare som et prevensjonsmiddel, noen ganger brukes det for å få en bedre kontroll på blødninger eller også store smerter ved mens. 

Om en jente på 12 år har behov for prevensjon fordi hun er seksuelt aktiv, er det veldig fint om hun får en god samtale med legen sin, skolens helsesykepleier eller på helsestasjon for ungdom for å komme frem til hva som vil være den beste løsningen for henne. Om en jente på 12 år etterspør p-piller, vil nok også legen eller helsesykepleier være opptatt av å kartlegge forholdene rundt jenta og hennes situasjon. Hva er behovet? Er jenta seksuelt aktiv og er hun det fordi hun selv ønsker det, eller kjenner hun seg presset til det.

De aller fleste jenter debuterer seksuelt med en partner først i 15-16 års alder. Har du flere spørsmål omkring jenter og p-piller vil jeg oppfordre deg til å ta en prat med skolens helsesykepleier. 

Her kommer en liten tilleggsopplysning som legges ut 21.04.21: I Kristiansand kommune har vi Helsestasjon for ungdom, med veldig kompetente helsesykepleiere og lege, som er gode til å møte ungdom på deres behov. Det kan være greit å vite, dersom man av en eller annen grunn synes det er vanskelig å oppsøke helsesykepleieren på skolen.

Med vennlig hilsen

Aina Kjær 

Helsesykepleier

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut