Av psykologspesialist Lise Hovda-Isaksen
I skolehelsetjenesten møter jeg mange unge som ikke føler seg bra nok. De har ikke nok venner, de er ikke blant de kuleste eller de mest populære. De er ikke fine nok, ikke tynne nok, ikke muskuløse nok. Og slik fortsetter det. Det er mange som føler de ikke strekker til.
Hva tror du er grunnen til at så mange føler at de ikke er bra nok? Hvorfor er så mange ensomme?
Det er nok mange årsaker til dette. Samfunnet vi lever i er kanskje en av dem.
Mye av vårt sosiale liv foregår i dag på nettet. Sosiale medier kan være positive for oss, men samtidig kan andres liv på sosiale medier virke veldig mye bedre enn vårt eget liv. Mange får en oppfatning av at alle andre har masse venner, og at de er sosiale hele tida fordi det er de gode øyeblikkene som ofte deles. Det som deles på sosiale medier er ofte det vi er stolte av. Derfor virker også andres liv som utrolig mye mer spennende enn vårt eget.
Alle mennesker har vonde følelser, opplever vonde ting eller føler seg ensomme av og til. Hvorfor deler vi ikke oftere dette også?
Vi må snakke mer om ensomhet, for ensomhet er veldig vanlig. Ensomhet handler ofte om et savn etter kontakt med andre. Vi føler ofte nærhet til andre mennesker hvis vi deler tanker og følelser med andre. At vi opplever ting sammen. At vi har et fellesskap.
Det er dessverre fullt mulig å føle seg alene og ensom i et rom fylt av andre mennesker.
Ofte kan vi føle at vi ikke er en del av fellesskapet. Da kan vi tenke tanker som at «ingen snakker til meg, ingen ser på meg, ingen liker meg, ingen bryr meg om jeg er her».
Er det lett å smile til andre, ta kontakt med andre eller starte en samtale når vi har slike tanker om oss selv? Hvis vi skammer oss og føler at vi ikke er bra nok, eller interessante nok?
Noen føler seg mer usikre enn andre, og strever med å ta kontakt med andre. De kan være sjenerte eller føle seg usikre på hva de skal si eller spørre om. Noen har tanker om at de ikke er gøye å være sammen med, eller at andre ikke liker dem.
Ofte er det slik at våre tanker og følelser om oss selv, farger hvordan vi tror andre ser på oss. Hvis du har god selvtillit, og er rimelig fornøyd med den du er som person, er det lettere å tenke at andre liker deg. Da kan det være lettere å ta kontakt med andre også.
Noen har følt seg utenfor i lang tid, blitt mobbet eller ikke hatt det så greit hjemme. Slike opplevelser kan selvfølgelig påvirke både selvbildet vårt og vårt forhold til andre. Det blir vanskelig å føle seg bra nok hvis folk har behandlet deg som om du ikke var bra nok. Folk kan i tillegg bli litt skumle. Man er så redd for at det vonde skal skje på nytt. Tenk litt over hvor dine negative tanker og følelser om deg selv kommer fra.
Det er mulig å jobbe med eget selvbilde og trygghet. Det er mange måter å gjøre det på. Av og til må vi snakke med noen om det som har vært vanskelig.
For noen holder det å øve seg på det å være sosial. Øve på samtaler. Utsette seg for situasjoner som kan være vanskelige. Hvis man får det til, føles det så bra etterpå!
Råd når man skal ta kontakt med andre:
- Vis interesse! Smil, se folk inn i øynene. Kroppsspråket kan lett virke avvisende; Hvis du kikker ned, ser i mobilen, eller gjemmer deg i et hjørne er det ikke lett for andre å få kontakt med deg.
- Prøv å starte samtaler. Gjerne ta i bruk felles interesser «Så du kampen i går?», og still spørsmål videre til det som blir sagt: «Jeg går på karate», «Å, har du holdt på med det lenge?»
Her er tips fra ung.no til hvordan du kan holde samtalen i gang.
Rådene er like aktuelle når det gjelder å skaffe seg venner, som på date.
- Vær oppmerksom på andre: Ved å kjenne etter på dine følelser kan du ofte forstå hvordan andre har det: Om de er glade, triste, stressa eller sinte. Ikke vær redd for å vise omsorg og støtte. Våg å spørre hvordan den andre har det.
- Si fine ting til folk: Du kan også gi andre oppmerksomhet, og være hyggelig mot andre. Det er mange som setter pris på komplimenter. Da er du med på å bygge andres selvbilde opp. Ofte får man også noe tilbake. Det er lett å like folk som gir av seg selv.
Alt i alt er det viktig å vite at det er vanlig å kjenne på ensomhet, men at det å holde seg unna andre ikke vil gjøre deg mindre ensom. Våg å utfordre deg selv, ta kontakt, se opp fra mobilen og vis interesse.
Hvis du opplever at du sitter fast i ensomhet og vonde følelser kan du fortelle om det til en voksen du stoler på. Det er ikke alltid den voksne kan hjelpe, men de kan i alle fall hjelpe til med å finne noen som kan!
Hvis du trenger noen å snakke med, kan du kontakte helsesykepleier på skolen eller Blå Kors chat-senter.