Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Om rusproblemer

Lurer du på om du selv eller noen du kjenner har et rusproblem eller er avhengig av rusmidler, spill eller andre ting?

Ofte er det de som kjenner en person godt som først bekymrer seg for om han eller hun er i ferd med å miste kontrollen over en aktivitet.

Mange foreldre bekymrer seg over barnas spilling på data, TV-spill og aktiviteter på nettet.

Barn kan bekymre seg over foreldres eller venners alkoholbruk eller bruk av andre rusmidler.

De som jobber i barnehagen, på skolen eller er naboer kan oppleve at noe er galt, uten å kunne sette fingeren på om det er rus med i bildet.

Veldig mange vil synes det er vanskelig å tenke om seg selv at de har problemer med eller  er avhengige av alkohol, narkotika, spilling eller andre ting.

Hvis du lurer på om noen har et problem med disse tingene, kan du spørre deg om denne personen ofte utsetter eller dropper andre aktiviteter hun eller han ellers liker å holde på med, for å kunne spille data, drikke, eller ruse seg på andre ting. Da kan det tyde på at dette begynner å bli et problem.

Hvis denne personen slutter å gå sammen med de vennene hun eller han hadde før, og nå bare går sammen med folk som enten liker å ruse seg, bruker all fritida si på å spille spill, og kanskje til og med skulker skolen for å gjøre noe av dette – da begynner det å bli et problem.

Hvis denne personen har prøvd å slutte med rus eller spilling på egen hånd, uten å klare det, er det på tide å søke hjelp for å klare dette.

Hvis personen mister kontroll over rusbruken eller andre aktiviteter, kan det gå utover de mulighetene hun eller han ellers har til å velge den utdannelsen eller jobben man ønsker seg. Det kan også føre til at man trekker seg tilbake fra de vennene man egentlig trives med. Like vanskelig kan det være om vennene også  trekker seg unna. Mange blir da sittende igjen uten et rusfritt nettverk.

Hurtiglenker

Om ungrus.no:

Byvåpen - Kristiansand kommune

Nettstedet ungrus.no drives av Helse og mestring i Kristiansand kommune.
Mer om ungrus.no