Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Hva gjør rusen med oss?

Hei!

Kan du forklare litt om hvilke handlinger som skjer når du ruser deg?

Jente 15

Svar fra ungrus.no 04.03.2020

Hei!

Jeg er litt usikker på hva du mener med spørsmålet ditt. Det skjer ikke noen handlinger av seg selv, selv om du ruser deg. 

Felles for mange rusmidler er likevel at de gjør oss mindre selvkritiske, gir dårligere dømmekraft, gjør oss mer risikovillige, gir dårligere kroppskontroll og balanse og kan gjøre oss ekstra søvnige eller ekstra våkne.
Disse virkningene kan gjøre oss mer utsatt for å komme opp i ubehagelige og farlige situasjoner. Det kan være alt fra at vi selv oppfører oss på en måte som kan være flaut eller vanskelig i ettertid, Det kan være ting man sier eller gjør. Det kan også være at man får uønsket seksuell oppmerksomhet og blir med på noe seksuelt, som man enten synes blir kleint eller opplever som overgrep. Det kan også være at man blir mindre nøye med å bruke prevensjon hvis man er ruset. Så øker også faren for å bli utsatt for uhell og ulykker når man er ruset. Da kan man skade både seg selv og andre.

Dette er ting som kan skje når man ruser seg, men det er ikke slik at det alltid skjer. Det er likevel lurt å passe på at man ikke drikker så mye alkohol eller tar så mye rusmidler at dømmekraften forsvinner. Da kan man slippe å komme opp i ubehagelige, vonde eller farlige situasjoner

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut