Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Å handle smart når man er avhengig

Hei!

Hva er smart å gjøre når man er avhengig?

Gutt 13

Svar fra ungrus.no 07.02.2019

Hei gutt 13!

Takk for at du skriver til oss! Man kan bli avhengig av mange ting, som for eksempel rusmidler, spill, shopping osv. Det går et skille fra at det er noe vi liker å gjøre, til at det styrer hverdagen vår, og at vi bruker all vår tid og ressurser på det. Først da snakker vi om avhengighet, og da er det viktig at man kan lære å regulere seg og få tilbake en balanse.

Og til ditt spørsmål om hva som er smart å gjøre har jeg følgende tips:
Vi som mennesker kan først forandre oss når vi skjønner selv at handlingene våre har blitt et problem som vi ikke lengre kontrollerer. De fleste vil i første omgang prøve å slutte på egen hånd med det man er avhengig av, men det har ofte vist seg å være vanskeligere enn en selv tror. Å bli kvitt avhengighet er noe man må gjøre selv, men man trenger ikke gjøre det alene.
Altså, det smarteste den personen kan gjøre, er å be om hjelp og fortelle det til mamma eller pappa, helsesøster, lærer, bestemor, fastlege eller en annen person som man stoler på.

Med vennlig hilsen,

Tone Jacobsen

Avdeling for rus og avhengighet

Sørlandet sykeshus

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut