Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Hvorfor lages narkotika?

Hei!

Hvorfor lager man narkotika hvis det ikke er bra?

Jente 12

Svar fra ungrus.no 06.03.2018

Hei!

Dette spørsmålet er det mange som stiller oss. Jeg gjengir derfor et svar om kommuneoverlege Dagfinn Haarr har gitt tidligere:

Dette spørsmålet er ikke lett å svare på, men jeg vil gjøre et lite forsøk. Rusmidlene har også en positiv effekt på oss, de kan berolige, de kan oppkvikke, de kan ta vekk angst og smerte, blant annet. Rusmidler har vært der i tusenvis av år, siden våre forfedre begynte å bruke alkohol og cannabis og å tygge kokablader. En av grunnene til at de virker slik, er at hjernen faktisk lager stoffer som virker slik rusmidlene virker. Disse stoffene er nødvendige for at vi skal fungere som mennesker, vi har vårt eget "valium", vårt eget "cannabis", vårt eget "morfin" og så videre, som finnes i veldig nøye regulerte mengder i hjernen. Så har menneskene opp gjennom årene oppdaget stoffer i naturen som gir samme effekt som disse. Problemet er at disse stoffene er mye sterkere, og det er ikke mulig å dosere dem slik at de virker akkurat som våre egne "rusmidler". 

Jeg pleier å si at menneskeheten alltid har hatt lyst til å jukse, og slik er det her også. Det er mye enklere å tilføre kroppen kokain, amfetamin, morfin eller cannabis enn å la hjernen styre dette selv. Felles for alle disse midlene, er at de gir lyst på mer når man først har brukt dem en stund. Og det er da det blir farlig, som du sier. Da er det blitt et marked. De som lager disse stoffene tenker ikke på at de kan være farlige, de er ute etter å tjene penger. 

Et av de farligste rusmidlene er alkohol, og her ser du hvor vanskelig dette kan være: Alkohol er lovlig i de fleste land, det brukes av nesten 90 % av alle voksne nordmenn, og det lages i et utall varianter og styrker. En vinbonde i Frankrike tenker nok ikke så mye på at han lager et farlig produkt.

Til syvende og sist blir det opp til oss selv å bruke vett og forstand i møte med rusmidler.

Vennlig hilsen

Dagfinn Haarr

Kommuneoverlege 

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut