Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Vanskelig med mor som drikker

Hei!

Jeg har en mor som har hatt problemer med alkohol en god stund. Greia er at hun er veldig snill og grei når hun er edru, men når hun er full blir hun så masete og frekk og sier/spør om ting gjentatte ganger.
Hun drikker ikke så ofte i ukedagene men når det blir helg kan det skje. Faren min og broren min har prøvd og snakke med henne og alt, og hun sier hun forstår men alikevell føler jeg liksom ikke at hun gjør. Jeg føler meg ikke trygg i mitt eget hjem og har egentlig lyst å flytte til mormor og morfar eller noe sånt, men tør ikke og si det.

Har du noen tips til og få henne til og stoppe?

Hilsen jente 12 år

Svar fra ungrus.no 08.02.2019

Hei jente 12 år!

Takk for at du skriver inn til oss.

Jeg jobber med mennesker som har et rusproblem. I den forbindelse møter jeg mange barn og ungdom som beskriver akkurat denne endringen i personlighet sånn som du gjør her. Verdens snilleste mamma eller pappa kan oppleves som en helt annen person når de drikker alkohol. Det er akkurat som om de blir en annen person som en ikke kjenner igjen som sin mamma eller pappa. Det kan være både skremmende og vondt å oppleve.

Det er flott at både din far og bror har prøvd å snakke med henne om dette. Det kan være hun forstår det de sier, men likevel ikke klarer å slutte å drikke.
Du skal vite at det er aldri din skyld om mor drikker og det er heller ikke du som kan få henne til å slutte å ruse seg. Det er noe hun må gjøre selv.
Fastlegen hennes kan hjelpe henne med å få den hjelpen hun trenger.

Det er veldig viktig at du prater med en voksen om at du ikke føler deg trygg hjemme. Prat med en du stoler på. Det kan være faren din, mormor/morfar, en lærer eller helsesøster på skolen din. 

Hvis det skjer noe akutt hjemme, kan du ringe alarmtelefonen på tlf 116 111.   

Skriv gjerne igjen om du har flere spørsmål.

Vennlig hilsen

Ann Christin Haugen

Avdeling for rus og avhengighetsbehandling

Sørlandet sykehus

 

  

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut