Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Spørsmål om alkoholsalg

Hei!

Hvorfor er det lovlig å selge alkohol i butikk?

Mann 60+

Svar fra ungrus.no 21.02.2022

Hei!

Vi har en lang historie med produksjon og salg av alkohol i Norge og i resten av verden. Det har derfor vist seg vanskelig å forby salg av alkohol. I Norge hadde vi på 1920-tallet forbud mot salg av brennevin og det førte til (i likhet med brennevinsforbudet i USA) til utstrakt smugling og fremvekst av kriminelle miljøer.

I 1922 ble Vinmonopolet opprettet for å stå for omsetning av vin og brennevin. Øl i alle styrkegrader kunne fortsatt kjøpes i vanlige butikker eller ølutsalg. I 1993 ble det forbudt for vanlige butikker å selge øl med alkoholprosent på over 4,7, sterkere øl kan nå bare kjøpes på Vinmonopolet.

Det har gjennom tidene gjort mange grep for å regulere omsetningen av alkohol, men en har samtidig måttet forholde seg til hvordan befolkningen ville forholde seg til for eksempel et forbud mot å selge alkohol i butikker. Jeg tror ikke det er stemning for et slikt forbud i dag.

Vennlig hilsen

Benny Klokkervold
Rådgiver

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut