Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Ung jente og røyk

Hei!

Hva skjer om en ung jente starter og røyke?

Annet, 12 år

Svar fra ungrus.no 22.03.2019

Hei!

Det er ikke lett å si akkurat hva som skjer om en ung jente starter å røyke. For det første er det forskjell på mennesker og hvor mye kroppen og hjernen tåler, og dessuten kommer det også an på hvor mye man røyker. Men her er noen av det som kan skje når man røyker sigaretter: 

  1. Man kan bli avhengig av nikotin på få uker. Nikotin er ett av de stoffene som man lettest kan bli avhengig av. Dette gjelder også for snusbruk, fordi snus kan inneholde mer nikotin enn sigaretter. Det samme gjelder e-sigaretter. 
  2. Det er vist at røkere har flere psykiske plager enn ikke-røykere, særlig angst og depresjon og dårlig nattesøvn. Her er det store forskjeller mellom folk, men dersom man undersøker mange røykere og like mange ikke-røykere, ser man tydelige forskjeller. 
  3. Fordi røyken får blodårene til å trekke seg sammen, kan det etter hvert bli skader på blodårene. Noe man merker tidlig, er at blodårene i huden trekker seg sammen. Det kan føre til stygg hud hos noen av de som røyker. Og noen unge jenter synes at det er dumt. 
  4. Sykdommer i karsystemet som hjerteinfarkt, hjertesvikt og hjerneslag er vanligere hos røykere enn hos ikke røykere på grunn av skaden som røyken gjør på blodårene. 
  5. Lungene tar skade av røyking. Både lungekreft og kols er mye vanligere hos røykere. Det er jo ikke så rart: Sigaretter inneholder tjærestoffer og mange andre stoffer som irriterer slimhinnnene i lungene. 
  6. Smaks- og luktesansen blir dårligere hos røykere. 
  7. Fosteret tar ofte skade dersom mor røyker i svangerskapet. Blant annet er det vist at babyer veier mindre enn de ville gjort dersom mor har røykt gjennom svangerskapet. Det er også vist at det er mer astma blant barn der mor har røykt i svangerskapet. 
  8. De fleste i våre dager synes at røykere lukter vondt, både fra klærene og fra pusten. 

Som du ser, kan røyking gi store og små plager, noen er mest plagsomme og noen kan være dødelige (røykere dør i gjennomsnitt omtrent 20 år før ikke-røykere).
I alle fall er det mange gode grunner til å holde seg unna røyken, men også snusen og e-sigarettene, fordi man kan bli minst like lett avhengig av nikotin når man snuser eller damper. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr
Kommuneoverlege

 

 

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut