Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Oppgave om rusavhengighet blant unge

Hei! 

Jeg skriver en bacheloroppgave om rusavhengighet blant ungdom. Nå har jeg prøvd å finne en statistikk på hvor mange ungdommer som er rusavhengige i Norge. Det eneste jeg finner frem er prosenttall i de forskjellige rusmidlene. Er det noe tips til hvor jeg kan finne en helhetlig oversikt uten prosentregning over rusbruk blant unge I Norge?

Jente 18+

Svar fra ungrus.no 20.04.2021

Hei!

Det kan være vanskelig å anslå hvor mange unge som er rusavhengige, for hvem er det som skal definere det? Det kan ta lang tid med problematisk eller skadelig bruk før en selv eller andre opplever det som en avhengighet. Man har statistikk på hvor mange som søker hjelp for sin avhengighet, men her vil det være store mørketall. Gode hjelpetiltak bør være tilgjengelige lenge før man kan diagnostiseres med en avhengighet. Kan det være en idé å åpne opp oppgaveteksten litt til ikke bare å gjelde rusavhengighet?

I Folkehelserapporten har Folkehelseinstituttet et kapittel som heter Rusbrukslidelser i Norge. Jeg håper du kan få nyttig informasjon til oppgaven din her.

I disse tider med diskusjoner om en rusreform, kan jeg også anbefale å gå inn på NOU 2019:26. Rusreform. Fra Straff til hjelp. Denne danner kunnskapsgrunnlaget for det forslaget regjeringen er kommet med. Hvis du leser i innholdsfortegnelsen, vil du få en oversikt over både data, forskning og annen spennende grunnlagsdokumentasjon som du kan gå inn på og bruke når du skriver om ungdom og rus. 

Håper dette kan være til hjelp!
Lykke til med bacheloroppgaven!

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no
 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut