Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hvordan starter avhengighet?

Hei!

Hvordan starter man å bli narkoman, altså avhengig av narkotika. Man blir det ikke før man prøver det?

Gutt 14

Svar fra ungrus.no 23.11.2018

Hei!

Du har helt rett; man blir ikke avhengig av noe man ikke prøver! Så den enkleste måten å unngå å bli avhengig av narkotika på, vil selvfølgelig være å ikke begynne med det.

De fleste som prøver narkotiske stoffer, gjør det heldigvis bare noen få ganger og har ikke problemer med å slutte. Det kan være at de prøver ut rus sammen med venner i en periode og synes det er spennene og gøy. Men hvis de merker at det går ut over de andre tingene de vil gjøre i livet, er det mange som klarer å kutte ned eller kutte ut på egen hånd.

Men dersom man etter hvert bruker mye rus ofte og over lang tid, blir kroppen vant til å få dette rusmiddelet i seg. Hvis man da stopper opp å bruke rusmiddelet, kan det medføre at man får ubehag eller føler seg syk, det kalles å ha abstinenser. Disse plagene forsvinner dersom man ruser seg på nytt, og da er man nærmere å ha blitt avhengig av rusmiddelet.

Det som skjer når vi tar rusmidler, er at de påvirker belønningssystemene i hjernen. Det betyr at de får hjernen til å skille ut stoffer som gjør at vi føler oss lykkelige og glade. Det mest kjente stoffet som skilles ut er er dopamin.
I tillegg til at de gir oss lykkefølelse, gjør de det slik at vi får lyst til å gjøre det igjen. Vi fortsetter å bruke rusmidlene fordi vi får lyst på å oppleve den gode følelsen en gang til. Etter hvert vil det skje endringer i hjernen dersom vi bruker rusmidler ofte, og da kommer ikke lenger den gode følelsen, men man føler man må ta rusmiddelet for å klare å fungere normalt eller holde seg frisk. Hvis man er kommet dit at man ikke klarer å slutte, selv om det får store konsekvenser at man ruser seg, er man blitt avhengig, og da er det mange som trenger behandling for å klare å komme ut av det.

Du kan lese mer om avhengighet på Folkehelseinstituttets nettside, fhi.no.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut