Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Kan alkohol være dødelig?

Hei!

Kan man dø hvis man drikker for mye alkohol?

Jente 12

Svar fra ungrus.no 23.01.2020

Kjære jente, 12!

Dette spørsmålet er veldig viktig, og jeg har svart på det tidligere. Det er ikke alle som er klar over at man kan dø hvis man drikker alkohol. Flere hundre mennesker dør hvert år på grunn av alkohol. Det er forskjellige måter å dø på. Selve alkoholen er svært giftig dersom man får i seg for mye. Det vil stort sett være brennevin som kan gi så høy promille at man kan dø av det. Dersom man får i seg så mye alkohol at promillen går over 3, er det fare for å dø av selve alkoholen. Den lammer blant annet pusten. Dette kalles akutt alkoholforgiftning. 

Men alkoholen kan føre til død på andre måter også: Når promillen blir høy nok, vil man bli bevisstløs. Det er også vanlig å kaste opp dersom man blir for full. Hvis man ligger på ryggen, kan man rett og slett drukne i sitt eget oppkast. Det som også kan skje, er at tungen faller bakover og kommer i veien for luftveiene, og atdermed kan man kveles. 

Alkoholen påvirker både måten vi tenker på og det vi kaller motorikken, altså balansen og hvordan vi beveger armer og bein. Den fører til at vi blir mer ukritiske. Dermed kan vi finne på ting som er farlige for oss. Og når motorikken i tillegg er dårlig, skjer det lett ulykker. For eksempel er det godt kjent at de fleste som drukner, er påvirket av alkohol. 

Ved andre ulykker er også alkoholen ofte medvirkende, spesielt trafikkulykker. Mange av dødsfallene i trafikken skjer under påvirkning av alkohol (og andre rusmidler), nettopp fordi både vurderingsevnen og motorikken ikke fungerer som de skal. 

Til slutt: Mange drap er utført i alkoholrus. Hjernen blir mer ukritisk, og dermed kan man gjøre ting mot andre som man aldri ville funnet på når man er edru. Det er skummelt at det er blitt så vanlig med kniv i visse miljøer. Dermed er sjansen for å skade andre alvorlig mye større enn når det ikke er våpen tilgjengelig. 

Oppsummert: Alkoholbruk tar mange liv hvert år, men det er ikke bare selve alkoholforgiftningen som kan føre til døden. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Kommuneoverlege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut