Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Drita som 13-åring?

Hei!

Hva skjer hvis man drikker seg drita når man er 13 år?

Gutt 13

Svar fra ungrus.no 30.05.2017

Hei!

En 13-åring kan nok drikke seg drita uten at det skjer så veldig mye. Noen vil nok synes det er en morsom og spennende opplevelse. Hvis det ikke skjer noe spesielt, er det likevel en sjanse for å bli bakfull og syk dagen derpå. Det er veldig vanlig med både hodepine og oppkast.  

Sjansen for at det skjer negative ting som kan få store konsekvenser øker jo mer man har drukket. Man er heller ikke ferdig utviklet verken fysisk eller psykisk når man er så ung, og derfor har man dårligere forutsetninger for å takle alkoholens virkninger.

Uansett alder, så kan man utsette seg selv og andre for fare når man har drukket, fordi man blir mindre selvkritisk, og kan finne på å gjøre ting man ikke ville gjort i edru tilstand og som man kan angre på etterpå. Det kan gå på oppførsel, hva man legger ut på sosiale medier, sex og mye mer. I tillegg til å være mindre selvkritisk, har man også en tendens til å overvurdere egne evner, og ikke merke at for eksempel koordinasjon og balanse blir dårligere under påvirkning av alkohol. Dette kan føre til at man gjør ting som å balansere, stupe, kjøre moped, bil eller båt og står i fare for å skade både seg selv og andre.

Drikker man seg full, er det også vanskeligere å ha kontroll på hva som skjer med en. Både vold og overgrep er ofte knyttet til at gjerningsperson og offer har drukket alkohol.

I tillegg er det farlig å drikke så mye at man får alkoholforgiftning. Da kan det bli vanskelig å puste, og man kan dø dersom man ikke får hjelp.

Så, i beste fall, kan det være en morsom og ufarlig opplevelse å bli drita, men risikoen er stor for at det også kan skje ubehagelige eller farlige ting.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut