Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Hvordan vite om en ungdom bruker rusmidler?

Hei!

Er det lett å vite ved å se i ansikt eller øyne om noen som har startet å misbruke narkotika?
Det gjelder en ungdom eller tenåring i familien.

Voksen kvinne

Svar fra ungrus.no 26.10.2021

Hei!

Det er ikke alltid enkelt å se på et menneske om det har brukt rusmidler. Selv for yrkesgrupper som har jobbet lenge med dette, kan det være vanskelig å se om et menneske er ruset. Tegn som kan tolkes som at det er rusmiddelbruk inne i bildet, kan skyldes helt andre ting. 
Hvis det gjelder en ungdom i egen familie, vil vi ofte bekymre oss dersom oppførselen forandrer seg, interessen for skolearbeid går ned, og nye venner og endret musikksmak kan tolkes negativt. For å lese om hvordan rusmidlene virker og hvilke tegn du kan se etter, kan du gå inn på brosjyrene som ligger under informasjonen om det enkelte rusmiddel på RUSinfo.no.

Dersom du er bekymret for en i familien, er det viktig at du tar tak i det, slik at ungdommen kan få hjelp om han eller hun trenger og ønsker det, enten det er rus eller andre utfordringer som er problemet. Hvis du er i en posisjon der du kan stille åpne spørsmål om hvordan ungdommen har det, og spørre åpent om han eller hun bruker rusmidler, vil det kunne åpne for en dialog rundt dette. Hvis du kommer i situasjoner der du har mistanke om rusmiddelbruk, er det lurt å vente til rusen er ute av kroppen før du tar det opp med vedkommende.
RUSinfo.no har gode tips om Hvordan snakke med noen om deres rusbruk.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no


 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut