Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Begrense alkoholbruk

Hei!

Hva kan gjøres for å begense bruken av alkohol?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 02.06.2020

Hei!

For å forebygge alkoholrelaterte skader og lidelser, har Stortinget bestemt at man skal regulere tilgangen til alkohol gjennom lover og forskrifter. 
Det er derfor vi har aldersgrenser for kjøp av alkohol, vinmonopol, begrensede åpnings- og salgstider for alkoholsalg og at man må søke om tillatelse for å kunne selge alkohol.
Avgifter på alkohol er også en del av en statlig, forebyggende strategi. Tanken er at man kjøper mindre alkohol når den er dyr og lite tilgjengelig.
Det er også promillegrenser i trafikken og til sjøs for å begrense alkoholrelaterte skader og ulykker.
I tillegg er det begrensninger på hvor man har lov til å selge eller servere alkohol. Mange kommuner ønsker å bevare noen alkoholfrie soner. Det kan for eksempel være idrettsarrangementer, boligområder eller områder der det er mange barn, som i parker, på stranda o.l.

Det er 18 års aldersgrense for kjøp av alkohol i Norge. Foreldre kan oppfordre barna sine til å vente med å drikke alkohol til de faktisk har lov til å kjøpe det selv.
Det er også viktig at voksne tenker gjennom hvordan de selv bruker alkohol. Hvis de er redde for at barna skal komme opp i ubehagelige situasjoner, er det viktig å snakke om hva man er redd for. Da kan barna forstå og kanskje gjenkjenne og unngå farlige situasjoner dersom de oppstår. Hvis en ungdom er begynt å drikke, kan foreldre vurdere om det kanskje er lurt å holde seg edru, slik at man for eksempel kan kjøre bil og hente ungdommen om nødvendig.
Alkoholbruk er ofte et vanskelig tema å snakke om, men nettopp derfor er det viktig at man snakker om det. 

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut