Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Hvordan unngå å begynne med hasj?

Hei!

Hvordan kan jeg unngå å røyke hasj?

Jeg vet at jeg er en kreativ, smart, oppegående selvstendig jente som absolutt burde holde seg unna slike ting.. Men, når jeg kommer til de stedene jeg vet de driver og langer, blir jeg så tiltrukket av det. De som røyker det utstråler liksom en slik indre harmoni og lykke jeg har så lyst til å oppleve! En ting jeg tenker kunne hjulpet, var om jeg kom meg vekk fra de stedene de dealer, og at jeg bare overser de folka når jeg treffer dem. (Ihvertfall om de er rusa) Noen av dem er har jeg har kjent siden barndommen, de er skikkelig bra folk...Jeg kan liksom ikke overse dem heller! Jeg bryr meg! De er ordentlig bra folk! Men jeg er dessverre et så svakt menneske at jeg kommer antakelig til å røyke om jeg er for lenge med dem om ganga.. Jeg har ikke lyst til å bli narkoman. Hvem vil vel det? Men noen av vennene mine er på god vei i den retninga! Det er som om jeg ser en ulykke som er i ferd med å skje! Det som hadde vært best for dem, hadde jo vært om de ble tatt. Av politi, eller noe sånt, sånn at de blir sendt på avvenning. Men de er over den kriminelle lavalder.. Jeg kan ikke tyste på dem heller. Ikke det at vennene mine hadde klikka, men det er jo et system ikke sant? Dealerne som forsyner mine venner, kommer til å finne ut at de ble tatt og så får de vite at det var jeg som meldte i fra om det. Jeg driter i om de drittsekkene som dealer til barn liker meg eller ikke, men de kommer til å banke meg opp. Det har allerede skjedd en gang at folk har blitt banka grundig opp på grunn av sånn. hvordan løser jeg dette? Jeg må si ifra. Men, årh! HAR IKKE LYST TIL Å BLI BANKA OPP! Jeg er et grusomt feigt menneske. Ekkelt. Vel, jeg har bestemt meg nå, mens jeg skriver dette brevet. Jeg skal ikke røyke hasj. Jeg nekter å støtte de kyniske dealerne, langerne eller hva faen jeg skal kalle dem. Jeg vet heller ikke hvordan jeg skal formulere meg i dette brevet. Jeg har vel antakelig ikke skrevet noen konkrete spørsmål, men derimot en lang kjedelig tekst. Hva skal jeg gjøre?

Hilsen jente.

Svar fra ungrus.no 04.05.2011

Hei!

Takk for brevet ditt! Jeg synes du er veldig tøff som tar kontakt om disse viktige tingene. Og jeg synes du har mange fornuftige synspunkt og egentlig "svar" selv!

Først, mennesker som ruser seg er ikke dårlige mennesker. Jeg skjønner godt at du er bekymret for dine venner og at du bryr deg. Men, rus gjør noe med mennesker som ikke er bra, både de som ruser seg og de nærmeste rundt dem. Og det er det du opplever nå.

I begynnelsen av brevet ditt sier du at de som røyker hasj utstråler ro og harmoni og det har du og lyst til å oppleve. En del vil nok oppleve at de blir roligere når de røyker, i allefall i starten og noen få timer etter røyking. Etterhvert vil denne effekten avta. Mange må røyke mer og oftere for å oppleve det samme. Mange av de jeg snakker med sier imidlertid at det som i starten opplevdes positivt etterhvert  bare blir negativt. Jeg tenker at det er andre måter du må finne ro og harmoni på. Kan du snakke med noen om det som gjør at du ikke opplever ro og harmoni? Helsesøster ved skolen din f.eks? En voksen du stoler på? Du er hjertelig velkommen til å ta kontakt med Grete på Sofot eller meg  hvis du ønsker.

Jeg blir glad når jeg hører argumentasjonen din for ikke å begynne å røyke hasj. Og jeg håper du holder fast på at du ikke vil prøve. Dette er nok vanskeligere for deg når du vanker i et miljø der rus er en del av hverdagen. Da er det mye lettere å la seg rive med. Du sier at du bør komme deg vekk fra de som dealer, og overse de folkene, i allefall når de er rusa. Dette er jeg veldig enig med deg i! Miljøet er tøft, akkurat som du sier.

Man kan få hjelp til å slutte med hasj og andre rusmidler. Kan du fortelle dine venner det? At de kan ta kontakt med Sofot eller meg i Hasjavvenning Kristiansand? Vil de ikke ha hjelp, må du tenke på deg selv! Blir du værende i det miljøet er det stor sjanse for at du vil forsøke hasj du og!

Dette var noen av tankene jeg gjorde meg da jeg leste brevet ditt. Du må gjerne skrive igjen.

Hilsen Anne-Randi Hanssen

Helsesøster

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut