Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Skader av litt hasjrøyking

Hei!

Jeg vet at kjæresten min røyker hasj noen ganger. I løpet av det halve året vi har vært sammen har han røyket 3 ganger. Dette har han gjort i noen år nå. De gangene jeg har vært tilstede når han blir tilbudt, takker han alltid nei, og jeg har aldri opplevd noe press fra ham.

Jeg lurer på hvor farlig dette er for ham? Det virker jo ikke som om han er avhengig.

Hvor skadelig er det å røyke hasj en gang i blant?

Hilsen jente 18+

Svar fra ungrus.no 10.01.2012

Kjære jente 18+.

Du spør hvor skadelig det er å røyke hasj en gang i blant, og det er ikke så lett å svare eksakt på, fordi det ikke finnes en klar grense for skadelig bruk. For de aller fleste vil det være en sammenheng mellom forbruk av hasj og skadevirkninger, jo mer du bruker, jo større fare er det for skader. Noen få kan få veldig alvorlige psykiske plager etter små inntak, det gjelder både angst, depresjon og til og med alvorlig sinnsykdom. Små inntak en gang i blant gir nok for de fleste ikke så store medisinske skader, men to viktige ting må man være oppmerksom på: For det første er det ulovlig, og skulle man være så uheldig å komme i politiets arkiver, kan man senere få problemer med for eksempel innreise til USA. For det andre kan førerkortet ryke, og det vil de fleste oppleve som veldig alvorlig.

Cannabis samler seg i fettvevet i kroppen, og dermed er det vanskelig å vite når man er helt upåvirket. Dersom man har regelmessige inntak av cannabis flere ganger i uka, kan bivirkningene bli tydelige. For eksempel vil de fleste få problemer med å lære nye ting, man blir "fjern" og likegyldig, og mange av de som dropper ut av skolen røyker hasj ofte. For guttene er det også viktig å være klar over at cannabis er vist å påvirke sædkvaliteten, og mange opplever også at sexlysten går ned når man røyker hasj.

Jeg håper du har fått noen gode argumenter for å be kjæresten din holde seg helt unna hasjrøyking.

 

Vennlig hilsen

Dagfinn Haarr

Lege

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut