Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Skader av marihuanabruk

Hei!
 

Jeg har et spørsmål angående marihuana.

Jeg er en gutt på 20 som sliter med angst og tidvis depresjon. Derfor går jeg på medisinene cipralex, truxal og stilnoct. En dag gjorde jeg noe jeg angrer bittert på - nemlig å prøve marihuana. Jeg fikk paranoia, panikkangst og ble veldig dårlig. Det holdt med denne gangen, og det er noe jeg har blitt avskrekket fra å gjøre igjen.

Mitt spørsmål nå er rettet mot skader dette kan ha påført meg grunnet samtidig medisinering. Jeg har følt meg svimmel og har hatt vondt i hodet i dagene etter dette - det var lørdag ettermiddag - og nå lurer jeg på om jeg vil slite med dette fremover, eventuelt være varig skadet av det. Når kan denne svimmelheten forsvinne?

Tusen takk for muligheten for å spørre.

Mvh

M

Svar fra ungrus.no 14.06.2012

Kjære M!

Jeg beklager at jeg svarer litt seint på spørsmålet ditt, og jeg håper at du er blitt bedre siden du skrev det.

Spørsmålet ditt er vanskelig å svare helt konkret på ut fra din spesielle situasjon, så jeg må svare litt generelt:

Man mener at marihuana de siste årene er blitt sterkere og med høyere innhold av stoffer som påvirker psyken negativt, nettopp med de symptomene du rapporterer. Det er svært individuelt hvordan man påvirkes av disse stoffene, men vi har sett eksempler på at ett enkelt inntak har gitt ubehagelige reaksjoner som har vart lenge, altså i månedsvis. Men jeg må skynde meg å forsikre om at det ikke er vanlig.

De medisinene du går på, påvirker signalsubstanser i hjernen (dopamin, serotonin og noradrenalin) som er viktige for vår psykiske tilstand. De har også en viktig rolle i reguleringen av blodtrykk, puls, tarmfunksjon, kort sagt alt som skal på "på autopilot" i kroppen vår til daglig. En del av stoffene i marihuana påvirker akkurat de samme signalstoffene. Derfor kan jeg tenke meg at det har blitt en "kollisjon" mellom de medisinene du tar, og påvirkningen fra marihuana. Da er det ikke så rart at du merker dette som ubehagelig og skremmende. Jeg vil tro at dette vil normalisere seg etter hvert, bare pass på at du ikke får nye inntak av cannabis!

Hvis du ikke blir bedre, bør du søke hjelp hos fastlegen eller annet medisinsk personale, hvis du allerede har kontakt med noen andre. Det jeg da ville gjøre, var å sjekke i blodprøven om du har passe dose Cipralex og Truxal pluss vanlige prøver på blodprosent, lever- og nyreprøver og stoffskifte.

 

Vennlig hilsen

Dagfinn Haarr

Spesialist i allmennmedisin

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut