Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Gir hasjrøyking redusert sædkvalitet?

Hei

Jeg lurte på om Dagfinn Haarr kunne gitt meg noen kilder på at cannabis påvirker sædkvaliteten.

Jeg så filmen "Super High Me" og fikk lyst til å prøve dette selv. Og mitt resultat var ingen reduksjon i sædkvalitet.

Hilsen gutt 18 år +

Svar fra ungrus.no 14.08.2012

Kjære gutt 18 år +!

Du stiller et viktig spørsmål, nettopp fordi vi er bekymret for sædkvaliteten til gutter som bruker cannabis regelmessig.

For det første: Det var imponerende at du har kunnet sjekke din egen sædkvalitet. Vanligvis trenger man ganske omfattende undersøkelser i mikroskopet og stor erfaring med å se på spermier. Selve sædmengden har ikke med spermiene å gjøre i det hele tatt. Den blir tilsatt på vei ut i sædlederne etter at spermiene har forlatt testiklene. Så det er ingen sammenheng mellom sædkvalitet (altså antall spermier og bevegeligheten av spermiene) og mengden sæd, hvis det er det du tenker på.

Når det gjelder referanser, så tror jeg det beste er å google "cannabis + sperm quality". Da får du en masse referanser, noen mer seriøse enn andre. Men oppsummert ser det ut til at cannabis reduserer antall spermier, det reduserer bevegeligheten til spermiene og det kan gi økt antall hvite blodlegemer i sæden (og de kan angripe spermiene). I tillegg er det rapportert om lavere nivåer av testosteron i blodprøver hos cannabisrøykere.

Egentlig er det ikke så rart at også kjønnsorganene blir påvirket av cannabis. Det har vist seg at vi har cannabisreseptorer (de stedene på cellene der cannabis virker) over alt i kroppen, og det er ganske stor tetthet nettopp i testiklene. Og cannabis som man får inn gjennom lungene, fordeler seg via blodet til alle kroppens organer, og det vil påvirke disse i større eller mindre grad. 

 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

spesialist i allmennmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut