Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Riktig informasjon om cannabis

Hei!

Jeg lurer på en ting; hvorfor skriver dere ting om cannabis som dere ikke en gang vet er sant eller ikke? Cannabis blander mange med nikotin (sigaretter, tobakk), og det er det som gjør at man får kols og lungekreft osv.

Det er heller ingen som har dødd av det, uten om en gang, da det var en som fikk en container med flere tonn over seg.

Og de testa det på en ape. Den apen fikk en maske med fullt av cannabisrøyk foran nesa og munnen i flere dager,og sevlfølgelig dør den da...

Kommer cannabis til å bli lovlig snart?

Hilsen jente, 16.

Svar fra ungrus.no 06.12.2012

Hei jente, 16.

Takk for en viktig kommentar som jeg tror mange kjenner igjen. Du skriver at vi ikke vet hva vi skriver om når vi forteller om skadevirkningene av cannabisrøyking. Dessverre er det ikke helt slik. I de senere årene er det kommet mye ny kunnskap om både positive og negative effekter av cannabis, som mange ikke kjenner til. Vi forsøker å følge med på alt som blir skrevet av folk som forsker på cannabis, slik at vi kan gi klare og riktige svar på ungrus.no.

På den positive siden har man funnet ut at stoffer som finnes i cannabis, kan renfremstilles i laboratoriene og brukes som medisiner, blant annet mot kvalme og for å hjelpe pasienter med multippel sklerose. På den negative siden kommer det stadig flere undersøkelser som viser at cannabis i form av hasj er mer skadelig for helsen enn vi trodde før.

Du skriver at ingen er dødd av cannabisbruk unntatt en. Jeg har hørt det samme, og jeg trodde lenge at det var sant. Dessverre vet jeg bedre nå. Det finnes nå mange rapporter om mennesker der hjertet har stoppet brått, og de har dødd på grunn av cannabisbruk. Dette har jeg opplevet selv blant flere av mine pasienter. Det er også vist at cannabisbruk gir mye større risiko for lungekreft enn nikotin alene. Kreft i testiklene er mer vanlig hos gutta som røyker hasj. Dette har jeg også erfaring med fra mine egne pasienter.

Lungene tar skade av både nikotin og cannabis, men cannabis inneholder ødeleggende stoffer som er kraftigere enn de man finner i tobakksrøyk. Og fordi man får cannabisrøyk dypere ned i lungene, kan skadene på lungevevet bli enda større når man kombinerer cannabis og nikotin, som jo de aller fleste gjør. 

Jeg har selv mange cannabsirøykere som pasienter, og jeg har nøye oversikt over hvordan det går med dem. Nesten halvparten av alle de som er døde, har dødd av kols. Og alle sammen var cannabisrøykere. Ingen var bare nikotinrøykere. Jeg har også testet lungene til flere hundre rusmiddelavhengige, og lungene fungerer klart dårligere hos de som bruker cannabis ved siden av nikotinen. Så dessverre er det nok ikke riktig det du sier at det er nikotinen alene som gjør at man får kols, lungekreft osv. Cannabis er en viktig bidragsyter.

Det er nettopp kommet en ganske skremmende forskningsrapport som viser at dersom man begynner å røyke cannabis i tenårene (som mange gjør), er det tegn som tyder på at hjernen ikke utvikler seg slik den skal. Og det er ikke så store dosene som skal til. Hittil har vi kanskje tenkt at hjernen selv ordnet opp når man sluttet å bruke cannabis, men det ser altså ut til at noen blir varig skadet for resten av livet av cannabisbruk i ungdommen.

Alt dette gjør at det er god grunn til å tenke seg enda bedre om dersom man har tenkt å prøve ut cannabisrøyking. 

Om cannabis blir lovlig noen gang, er opp til politikerne å bestemme. Men det er nok lite sannsynlig at de vil ønske å slippe løs et så skadelig stoff!

 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

fastlege,

spesialist i allmennmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut