Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Ritalin og marihuana

Hei!

Jeg lurer på noen ting angående cannabis:
1. Er cannabis og Ritalin (ADHD-medisin) en dårlig kombinasjon? I såfall hvordan vil det skade meg?

2. Jeg føler at etter inntak av marihuana så fungerer ikke Ritalin like bra lengre. Har du en forklaring på det?

3. Når det gjelder smertestillende som ibux og paracet så fungerer ikke de lengre. Det er sykt irriterende når jeg virkelig har vondt.
Det funker å røyke marihuana, men det er jo ulovlig... Hva skal jeg gjøre da?

Hilsen ung kvinne

Svar fra ungrus.no 22.05.2013

Kjære unge kvinne!

Det var ikke helt lett å gi gode svar på dine spørsmål, fordi det er lite forskning på kombinasjonen av cannabis og Ritalin. Men jeg vil likevel prøve meg på noen utfyllende kommentarer:

1. Det er nok mange som har kombinert cannabis og Ritalin (eller Concerta), men det er få rapporter om hvorledes det har virket på dem siden cannabis er illegalt de fleste steder, og dermed er det vanskelig å forske på dette. Enkeltrapporter fra pasienter beskriver plutselig økt puls, epileptiske anfall eller psykisk ubehag (angst og paranoide tanker).

2. Det kan stemme at Ritalineffekten til en viss grad blir hemmet av marihuana, dette er også rapportert internasjonalt.

3. Jeg vet for lite om hva slags smerter du har og hvordan du bruker smertestillende medisiner, derfor kan jeg ikke gi deg noe svar på dette spørsmålet. Generelt er det jo slik at dersom man bruker smertestillende medikamenter fast over lang tid, så vil de ofte virke svakere, derfor er det klokt å bare bruke dem når det virkelig er vondt. 
Det  samme vil nok skje dersom du ofte bruker marihuanarøyking som smertestillende middel, kroppen din vil etter hvert venne seg til stoffet, og dermed står du i akkurat samme sitasjon som med tablettene. Dessuten er de medisinske bivirkningene av hyppig cannabis/marihuanarøyking såpass alvorlige at man bør tenke seg nøye om før man begynner å bruke det som fast "medisin".

 

Med hilsen


Dagfinn Haarr

kommuneoverlege

spesialist i allmennmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut